Woningen

Uitgelichte afbeelding

Gemeentemonument Het Polderhuis - 1865, Amsterdam



Omschrijving

Het Polderhuis is vergaand verduurzaamd zonder dit gemeentemonument aan te tasten; wandtemperatie en een warmtepomp zorgen voor een laag energiegebruik (1348 kWh in 2017-2018) voor verwarming. Het bijna vrijstaande pandje heeft een energie-index van 0,63 (dat is bijna A++). Een tegen-intuïtieve, maar doordacht dunne isolatie van de gevel zorgt voor het behoud van de oorspronkelijke constructie. De lemen wandverwarming zorgt voor een zeer aangenaam binnenklimaat, aangedreven door een lucht-water-warmtepomp (met een hoge SCOP van 4,6). Warm water wordt verzorgd door een zonneboiler en een doorstroomverwarmer.
Bekijk ook de speciale brochure over het energie-systeem 'Van onbewoonbaar krot naar monument met energielabel A+'.

Kenmerken

Bouwjaar: 1865
Energielabel: A+
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Duurzaam monument, Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Wandverwarming, Waterbesparing overig, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Leemstuc, Hergebruik, Compostbak, Energiemonitor

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Het dak is bij volledige vernieuwing in 2002 goed geïsoleerd met 16 cm Isofloc (papiercellulose) in een verder ook damp-open houtconstructie. De oude schuiframen zijn aan de binnenkant voorzien van volledige kozijnen met ramen met HR++-glas,, zodat het buitenaanzicht niet wordt verstoord. De vloer is tussen funderingsplaat en eikenhoutenvloer geïsoleerd met 10-12 cm Thermoparels. De gevel is (vanwege de beperkte ruimte) bijzonder matig nageïsoleerd met 2 cm riet. Door de wandtemperatie tegen de buitengevels blijkt dit echter een verrassend klein probleem.

Beschrijving energievoorziening van de woning

- Lucht-water-warmtepomp (Elga), die eigenlijk als hybride wp is bedoeld, maar sinds installatie in 2015 eigenlijk 100% zelfstandig heeft gedraaid. Sinds 2017 is er ook geen backup-cv-ketel meer. Vermogen van deze Elga is net iets te klein voor de superkoude nachten, maar dan is er een pelletkachel als noodvoorziening. Gebruik per jaar 1347 kWh. SCOP = 4,61 - Zonneboiler (100 liter boilervat en 30 heatpipes op het noorden) voorziet in voorjaar en zomer in warmwater, zonodig verder opgewarmd door een Clage CEX 11/13kW doorstroomverwarmer. Gebruik per jaar ± 120 kWh plus ± 30kWh voor de pomp van de zonneboiler. - Pelletkachel (Artel Petite, 6kW) als noodvoorziening mocht de wp uitvallen of er snel veel warmte nodig is. In 2017-2018 zelden gebruikt (± 1 zak pellets van 14 kg)

Adviezen

- Voor een deel van het bedrijfsleven is 'duurzaamheid' een signaal dat je een gat in je hand hebt. Wees hard in het offertetraject. - Echt goede, integraal denkende adviseurs, aannemers en installatiebedrijven zijn schaars. Tenzij je écht een vertrouwenspersoon hebt waarop je je kunt verlaten: make your own due diligence. - Goed advies, en langjarige service mogen wat kosten. Bespaar daar niet op. - Alleen energiebesparing (isolatie etc.) betaalt zich direct terug in financiële zin. De rest (zoals energieopwekking) is voor woningen meestal van zo'n bescheiden schaal dat je het economisch niet kunt verantwoorden. Laat je dus ook niks wijsmaken, en baseer je beslissingen op andere overwegingen. - Kijk eens over de grens. De Nederlandse bouwwereld liep (en loopt?) enorm achter op wat ik in Duitsland vond. - Maak een goed plan, en besteed dan als het kan in delen aan. Een totaalpakket ('ontzorgd') is voor een hoop bedrijven een hele mooie manier om heel veel marge te maken.

Toekomstplannen

Ik hoop nog een energiecoöperatie op te richten in mijn buurt om mijn electra ook lokaal op te wekken. Dat kan ik nu niet omdat mijn huis een monument is.



Beschreven maatregelen
Interviews

Trouw

Klik op bovenstaande afbeedling om te vergroten.

Bron: Frank Straver, 13 oktober 2018, Gasloos wonen in een huisje uit 1865, via Trouw

Reformatorisch Dagblad

 

Klik op bovenstaande afbeedling om te vergroten.

Bron: Reformatorisch Dagblad, zaterdag 7 november 2015, Ideeën opdoen voor een duurzamer huis, P14.


 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud