Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1940, Leidschendam



Omschrijving

Gasloze jaren '40 woning met stille lucht/water warmtepomp, zonnepanelen en zonneboiler. Onderweg naar nulopdemeter. De vorige bewoners hadden de isolatie van de woning al flink aangepakt. Wij konden dus direct aan de slag met de aanleg van een lucht/water warmtepomp voor de verwarming en het bijverwarmen van de boiler voor het douchewater. De boiler kan ook verwarmd worden met zonnecollectoren.

Om het stroomverbruik van het huishouden en de warmtepomp te kunnen compenseren hebben we 21 zonnepanelen geplaatst. 

Al het uitzoeken en installeren (behalve de zonnepanelen) hebben we zelf gedaan.

Nul op de meter is de afgelopen jaren nog net niet gelukt (mede doordat we zijn gaan thuiswerken), maar we blijven opzoek naar verbeteringen waardoor dit hopelijk komende jaren wel gaat lukken.

We vertellen graag over onze ervaringen en de keuzes die we gemaakt hebben (en waarom).

Kenmerken

Bouwjaar: 1940
Energielabel: A
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Buffervat, Centrale balansventilatie, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie zoldervloer, Vegetatiedak (groendak), Domotica, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Thermostatische radiatorkranen, Energiemonitor, Slimme meter, Dubbelglas, Drievoudig glas, Nul-op-de-meter woning, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Inductie fornuis, Isolerende kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Zonnepanelen (PV), Led lampen, Compostbak, Vogelbehuizing, Vlakkeplaatcollector (zonneboiler), Na-isolatie kruipruimte/kelder, Zuinige apparaten, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Dakisolatie, Spouwmuurisolatie, dubbelglas en triple-glas, kruipruimte-isolatie

Beschrijving energievoorziening van de woning

Zonnepanelen, lucht/water warmtepomp, zonnecollectoren

Hoe is de ventilatie geregeld?

Zelf ventilatie met een WTW ontwikkeld en aangelegd.

Adviezen

Besteed veel tijd aan het ZELF uitzoeken van wat je wilt en kunt. Aangezien er op de markt wel veel wordt aangeboden, maar goede adviezen schaars zijn, zul je jezelf moeten verdiepen in de basis van energie en elektriciteit. Installateurs hebben vaak nog een weet van wat er mogelijk is en hoe het zou moeten. Degenen die dat wel hebben zijn echt druk en hebben daardoor gewoon geen tijd om je uitgebreid van advies te voorzien. Bijv. goedkoop is duurkoop: goedkope warmtepompen maken herrie en dat kost je je relatie met je buren, maar zelf wordt je er ook niet blij van. De juiste apparatuur is echt beschikbaar, maar zorg dat je goed uitzoekt wat je wilt hebben. Verschillende bronnen in de media willen je doen geloven dat er van alles niet kan, of dat het erg duur is. Niets is gratis, maar wat er geschreven wordt is vaak niet waar.

Ervaringen

Na een aantal jaren ervaren wij dat ook een huis uit 1940 van het gas af kan. Door te isoleren en beschikbare methoden toe te passen kunnen we comfortabel wonen zonder in te leveren op comfort.

Toekomstplannen

De komende jaren proberen we met nog een aantal maatregelen en instellingsaanpassingen op nul uit te komen qua elektriciteitsverbruik.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud