Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1650, Deventer



Omschrijving

Het is pand is een samenvoeging van twee Rijksmonumenten in de Binnenstad van Deventer. Een middeleeuws pand aan de Waterstraat, en een pand eind 19e eeuw aan de Ijsselzijde. De staat was zo slecht dat compleet strippen van de binnenkant de beste kansen gaf voor herstel. Ten eerste is constructief herstel gepleegd aan balklagen en de kap. Vervolgens hebben we het pand zo geisoleerd en kierdicht gemaakt dat de warmte daar blijft waar ze nodig is (gezoneerd). Aan de binnenzijde van de bestaande gevels met schuiframen komen voorzetramen. Door dat het huis helemaal open lag werd balansventilatie met WTW een mogelijkheid. Voor zonne energie doen we mee met het Zonneroosproject van de Deventer Energie Cooperatie, daardoor blijft het dak, dat zichtbaar is vanaf de toren een zo gaaf mogelijk onderdeel van het historisch dakenlandschap. Koken gaat op inductie. In verwarming en warm douchewater wordt voorzien met een gasketel en lagetemperatuur verwarming. De verwarming is wel zo aangelegd dat aansluiting op een duurzame stadsverwarming in de toekomst eenvoudig mogelijk is.

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1650
Energielabel:
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Duurzaam monument, Bedrijfsmatig betrokken als: Plan van aanpak, ontwerp, bestek en bouwbegeleiding

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Bouwkundig advies, Architectuur, Ontwerpmaatregelen, Levensloopbestendig, Overige concepten, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie vloer, Na-isolatie kruipruimte/kelder, Voorzetramen, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leemstuc, Hout, Gebruikte materialen, Kierdichting, Leidingisolatie, HR-ketel (Cv-ketel), Vloerverwarming, Convectoren, Centrale balansventilatie, Zomernachtkoeling, Temperatuurregeling per vertrek, Led lampen, Inductie fornuis

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De gevels zijn damp-open-geisoleerd met cellulose, damp remmende folie, installatie spouw, gutex afgewerkt met leemstuc. Het dak van het 19e eeuwse deel is geïsoleerd met vlaswol aan de binnenzijde, en afgetimmerd met hergebruikt hout. Het dak van het middeleeuwse gedeelte is op het beschot geisoleerd met Superfoil, aan de binnenzijde is het middeleeuwse hout van de kapconstructie zichtbaar. De houten begane grondvloeren zijn geisoleerd met vlas- en steenwol. Tussen de vloeren is ook isolatie aangebracht om zo zonering in verwarming mogelijk te maken.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Als eerste zijn we energie-verlies tegen gegaan door goed te isoleren en te zorgen voor kierdichting. Duurzame energie komt van PV panelen op het zonneroos project van Deventer Energie coöperatie. Hergebruik van warmte uit het ventilatie met WTW systeem houdt de energie binnenshuis. We verwarmen alle ruimten op lage temperatuur. Op de begane grond doen we dat met vloerverwarming. Dit alles moet verwarmen zo duurzaam mogelijk maken. We verwachten een heel lage warmte behoefte die wordt vooralsnog door verwarming op gas ingevuld.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Ventilatie is centraal geregeld met een WTW installatie van Zehnder. De voorverwarmde frisse lucht wordt centraal in de woning ingeblazen. De afzuiging van vochtige vuile lucht gaat via een kanaal per ruimte.

Adviezen

Als je een monument gaat verduurzamen; bereid je plannen goed voor, tot in detail. Maar hou ook -financieel en qua tijd- ruimte om je plan te kunnen bijstellen als de situatie daarom vraagt. En ga kijken hoe anderen het doen.

Ervaringen

Het uitdenken van het plan met details en bouwaanvraag heeft een jaar geduurd. Tijdens de bouw was het wel een uitdaging om voorzieningen voor de installaties tijdig op hun plek te krijgen. We hebben er voor gekozen om zelf verantwoordelijk te zijn voor die coördinatie omdat we direct invloed wilden hebben op hetgeen er qua installatie uitgevoerd zou worden. Daar zijn we blij mee, maar het was wel een hele klus.

Toekomstplannen

We kunnen nu nog niets zeggen over de verbruik cijfers van gas en elektra. We zijn benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen, we gaan het monitoren. Ik hoop dat de gemeentelijke stadsverwarming in Deventer zal gaan verduurzamen en dat we op termijn daarvan gebruik kunnen maken.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud