Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1975, Woerden



Omschrijving

Onze woning is gebouwd in 1975, net na de energiecrisis van 1973. De bouwtekeningen waren al klaar en zijn op onderdelen nog iets gewijzigd. Zo kwam er beneden dubbel glas. Nadat wij de woning gekocht hadden (1995), hebben we af en toe iets aan verduurzaming gedaan. Zo hebben we een zonneboiler op het dak geplaatst, waardoor we minder gas nodig hadden voor warm water. De CV-ketel die bijna 20 jaar oud was, werd vervangen door een combiketel HR-uitvoering. Boven hebben we ook het zolderraam vervangen door een dubbelglas-uitvoering. Vervolgens hebben we achtereenvolgens de voorgevel en daarna de achtergevel vervangen door kunststof kozijnen met HR++glas, zowel beneden als boven.

Ook de garage werd geisoleerd en we hebben elke keer als er een lamp stuk ging die vervangen door een LED-lamp. Enkele jaren geleden hebben we enkele zonnepanelen op de dakkapel gelegd, waardoor we ongeveer 20% minder stroom hoeven in te kopen.

In 2017 hebben we de kruipruimte geisoleerd. In de zomer van 2018 zijn we gestart met het isoleren van het dak. Dat is bijna klaar.

Deze zomer ging de CV-combiketel stuk. Dat was aanleiding voor de volgende stap: overgaan naar all-electric. De zonneboiler is getest en kan nog 20 jaar mee. In de zomer is het water in de tank ca. 75 graden. We wilden er een hebben er een instant-heater achter zetten, zodat we ook in de winter voldoende warm douchewater hebben. Maar dat bleek te kostbaar (en te veel stroomverbruik). De zonneboiler wordt verwijderd (en door iemand anders hergebruikt).

Voor het warme (douche)water hebben we daarom een nieuwe boiler met warmtepomp aangeschaft (met een flinke subsidie van RVO). We verbruiken nu vrijwel geen stroom meer voor de waterverwarming, alleen als het flink vriest moet er misschien nog wat bijverwarmd worden.

De CV-ketel is vervangen door een elektrische verwarming. Die staat in de zomer uit (het huis is dan voldoende warm) en hoeft alleen in de wintermaanden te verwarmen.Het is een hoge-temperatuurketel, (maar de watertemperatuur stellen we af op ca. 50 graden), zodat we geen wijzingingen in het stelsel van radiatoren hoefden aan te brengen. Begin oktober is de inductiekookplaat in de keuken geplaatst, zodat we het contract met de gasleverancier hebben kunnen beeindigen en de gasmeter hebben laten verwijderen. Dat scheelt ook de nullast van het gasbedrijf.

Inmiddels hebben we offertes gevraagd voor extra zonnepanelen, die in november geplaatst zullen worden. Die zijn nodig, omdat we nu meer elektra zullen gebruiken voor verwarming en koken (maar we gebruiken dus geen gas meer).  

We blijven dus nog wel wat elektriciteit inkopen, maar we nemen alleen groene stroom af van een energiebedrijf (windenergie uit Nederland).

De laatste stap zal dan zijn, dat we een manier vinden om de elektriciteit die we zelf opwekken, ook op kunnen slaan, Dan kunnen we de stroom van de zonnepanelen die we overdag opwekken, 's avonds en 's nachts gebruiken.  Daarvoor zijn de eerste contacten gelegd.

Kenmerken

Bouwjaar: 1975
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Spouwisolatie (spouwmuur), Kruipruimte/ kelderisolatie, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, VR-ketel (Cv-ketel), Houtkachel, Elektrische vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Led lampen, Energiezuinige wasmachine, Tuininrichting, Vogelbehuizing, Groene energie, Eten & Drinken

Foto's


Extra informatie
Beschrijving energievoorziening van de woning

Warmtepomp voor warm water, Elektrische verwarming voor water via radiatoren, gecompenseerd door zonnepanelen, inkoop duurzame elektriciteit: (wind)energie

Ervaringen

De woning wordt verwarmd met een elektrische ketel. Die gebruikt iets meer energie dan een gasketel, maar dat compenseren we met extra zonnepanelen. Er wordt sinds begin oktober 2018 geen gas meer gebruikt in de woning. Het komen jaar zal blijken of alles comfortabel is en de inkoop van energie per saldo lager dan we voorheen hadden.

Toekomstplannen

Volgend jaar ga ik verder in overleg over vormen van opslag van zelf opgewekte zonne-energie, die overdag wordt opgewekt en ik 's avonds en 's nachts wil gebruiken.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud