Tussenwoning - 1981, Axel
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Rijtjeshuis uit 1981 met hellend dak maar zonder zolder. Zonnepanelen sinds 2020. In 2021/2022 is de vloer geïsoleerd, het glas heb ik vervangen door HR++ glas, er is beneden vloerverwarming aangelegd, en er is een all-electric warmtepomp geïnstalleerd. Radiators van het oude cv-systeem hangen er nog, en vormen op de bovenverdieping de enige verwarming met lage-temperatuur-water van de warmtepomp. Gasleiding is verwijderd. Betaald met 10.000 verduurzamingsdepot bij oversluiten hypotheek.
Verbruiksgegevens over 1 jaar zijn beschikbaar op https://www.vanhetgasafgegaan.nl/stroomverbruik/
In 2023 uitgevoerd: Kunststof voordeur en tuindeuren laten plaatsen (betaald met lening Warmtefonds). Dak bijkeuken vervangen met isolatie (zelf gedaan). Een blowerdoortest gehad, waarna ik naden heb afgeplakt.
in 2024 uitgevoerd: 4 extra zonnepanelen op de carport geplaatst. Zelf gedaan want het zijn stekkerpanelen.
Nog op de planning: kunststof kozijnen boven omdat het HR++ glas te zwaar weegt voor oude houten draairamen (gepland okt 2024), centrale balansventilatie met warmteterugwinning zonder toevoerkanalen (ja, dat kan!), dubbel glas bijkeuken, vloerverwarming boven, degelijke zonwering, en misschien iets met regenwateropvang voor toiletspoeling en wasmachine.
Geen idee wat mijn energielabel ooit was, en ook niet wat het nu is, maar mijn huidige €12,11 energiekosten per maand (met dynamisch tarief) zijn een hele verbetering! Bovendien is het huis een stuk comfortabeler geworden.
Kenmerken
Bouwjaar: 1981
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning:
Aardgasvrij,
Energiezuinige woning,
Toegepaste maatregelen
HR++ glas, Spouwisolatie bij bouw (spouwmuur), Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Kierdichting, Na-isolatie kruipruimte/kelder, Deelauto, Warmtepomp, Vloerverwarming, Dakisolatie bij bouw, Energiebespaarlening, Duurzaamheidslening, Inductie fornuis, Isolerende deur, Isolerende kozijnen, Mechanische afvoer ventilatie, Zonnepanelen (PV), Tuininrichting, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Compostbak, CO2-sensor (ventilatie), Kruipruimte/ kelderisolatie, Na-isolatie plat dak buitenkant (dakisolatie), Eten & Drinken, Kleding & Verzorging
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Kruipruimte voorzien van bodemfolie en bekleed met Tonzon isolatiefolie, uitbesteed aan het lokale Tonzon bedrijf. Glas vervangen door HR++ glas, zelf gedaan. De spouwmuren zijn al geïsoleerd bij de bouw, niks aan te doen. Dak is geisoleerd bij bouw in '81. Tochtstrips en de brievenbus in de voordeur dichtmaken waren kleine maatregelen die ik deed voordat ik de kunststof voordeur liet plaatsen en kunststof tuindeuren. Bij vervangen dakbedekking bijkeuken meteen ook PIR isolatie geplaatst. Luchtdichttape en kit gebruikt na blowerdoortest tegen warmteverlies door kieren en naden.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Gehuurde zonnepanelen, 8 stuks. Plus 4 stekkerpanelen zelf geplaatst. Van het gas af doordat ik een all-electric warmtepomp heb. Deze verwarmt beneden dmv vloerverwarming en de oude radiators, boven alleen radiators. Beneden ook vloerkoeling via warmtepomp en vloerverwarmingsleidingen.
Hoe is de ventilatie geregeld?
Ventilatie-unit in de keuken met vocht en CO2-meter, ventilatie via ramen (ventilatierooster en klapraampjes). Centrale balansventilatie met WTW zonder kanalen zit in de planning.
Adviezen
Als je kan, ga meteen voor een all-electric warmtepomp zodat je van het gas af bent (scheelt ook vaste kosten, netbeheerkosten) en kies voor de mogelijkheid om te koelen met de pomp. Het geluidsniveau is laag en hij past ook in een kleine tuin met buren aan weerszijden. Voor meer info kijk op mijn website https://www.vanhetgasafgegaan.nl/. Gegevens over het stroomverbruik kun je daar ook vinden.
Ervaringen
In 2021 kon ik de hypotheek oversluiten met een lagere rente en een verduurzamingsdepot van 10.000. Dat was niet genoeg omdat ik perse een all-electric warmtepomp wilde dus er zit ook eigen geld bij. Voor de warmtepomp heb ik vloerverwarming laten aanleggen (zelf de hele benedenverdieping leeg gemaakt, meubels zolang onder mijn afdak gestald, naderhand vloer dichtgesmeerd, laminaat teruggelegd en alle meubels er weer in). Ook moest ik voor de warmtepomp de groepenkast laten uitbreiden van 1 naar 3 fasen en een extra kabel laten trekken. Dit is gedaan door een elektricien en de netbeheerder. Muren en dak hebben van origine al isolatie. Bij de blowerdoortest leerde ik waar overal warmte verloren gaat en dat er luchtdichttape bestaat om naden af te plakken. Kitten helpt ook. Wat mislukt is: zelf HR++ glas in de oude houten draaikozijnen zetten (die origineel enkel glas hadden). Dat weegt te zwaar waardoor deze ramen nu niet goed sluiten.
Toekomstplannen
Houten draairamen boven vervangen door kunststof. Centrale balansventilatie met warmteterugwinning zonder toevoerkanelen. Bijkeuken voorzien van HR++ glas. Vloerverwarming boven. Goede zonwering. Misschien iets met regenwateropvang voor toiletspoeling en wasmachine.
Tips
Laat je niet tegenhouden omdat je alleenstaand bent, laat je niet afschrikken door dure adviezen, en je kan veel zelf! Ook hoeft het niet perse in de voorgeschreven volgorde van
1) isolatie helemaal klaar.
2) zonnepanelen en warmtepomp.