Twee-onder-een-kap - 1925, Goes
Omschrijving
Ons huis uit 1928 heb ik zelf omgebouwd naar all electric woning, waarbij ik zoveel mogelijk conventionele apparatuur het gebruikt. De daken en vloeren heb ik zelf geïsoleerd, de muren hebben we met vlokken laten vullen. Verwarmen doen we met een geforceerd luchtcirculatiesysteem met warme lucht uit een warmtepomp airco, warm water komt uit een normale boiler en koken op een standaard inductieplaat. Zonnepanelen op het dak dekken ongeveer 3/5 van het verbruik af, waardoor we eveneel stroom moeten inkopen als voor de ombouw, alleen verbruiken we nu geen gas meer. De zonnepanelen zijn geleased, waardoor de kosten voor de totale ombouw inclusief apparatuur rond de 6000 euro zijn gebleven. Het huis is veel comfortabeler geworden en we hebben duidelijk minder last van vocht.
Kenmerken
Bouwjaar: 1928
Energielabel:
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning:
Energiezuinige woning,
Aardgasvrij,
Toegepaste maatregelen
Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie zoldervloer, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Vloerisolatie bij bouw, Lucht/lucht warmtepomp, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Airco, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Gordijnen
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
De schuine daken zijn binnenuit geïsoleerd met 16cm glaswol en dampschermen, muren zijn volgespoten met vlokken, zoldervloer heeft in totaal 17cm isolatie en de zolder is ongeïsoleerd. Dit is gedaan om koudebruggen te voorkomen, de isolatie loopt in één lijn door vanaf de ene muur naar de andere muur. Platte daken zijn buitenaf geïsoleerd dmv een zogenaamd omgekeerd dakconstructie met 60mm XPS.
Beschrijving energievoorziening van de woning
We hebben 12 zonnepanelen, goed voor maximum 3600kWh per jaar. Doordat alles elektrisch werkt, is dit niet voldoende, maar dekt het het verbruik van de apparaten die vroeger op aardgas werkten. We hadden een gaskachel, deze staat er alleen nog voor de sier. Verwarming gebeurt met een lucht/lucht warmtepomp (een airco die 2 kanten op kan werken) en mechanische ventilatie die de warme lucht via roosters naar de koudere vertrekken zuigt. Dit werkt in de praktijk prima en is erg zuinig. Het meeste stroom kost de conventionele boiler voor warm water..
Adviezen
Blijf vooral zelf nadenken, er wordt veel geadviseerd, maar dat zijn vaak de duurste adviezen. Een simpele split-unit airco die frequentie geregelde motoren heeft kan een normaal huis prima verwarmen en kost niet meer dan een conventionele cv ketel. Lawaai valt erg mee, al hebben we de buitenunit op erg zachte rubbers gezet omdat deze op een plat dak staat. Zie het vooral als een uitdaging en niet als een probleem!!
Ervaringen
Het huis is nu ruim een jaar aardgasvrij. We hebben het warm, er is vele minder tocht en vocht en het verbruik valt enorm mee. We betalen uiteindelijk nog 40 euro per maand voor elektrisch wat we nog niet zelf kunnen opwekken, dat is alles. Het grote nadeel wat ik heb gevonden is dat als je de gasleiding wil laten afkoppelen dat het meer dan 700 euro kost (dus dat hebben we nog niet gedaan) en dat doe-het-zelvers niet in aanmerking komen voor alle goedkope leningen en andere voordeeltjes..
Toekomstplannen
Ooit willen we de schuur ook voorzien van zonnepanelen en wellicht, als de vloeibaar zout accu's algemeen goed zijn (goedkoop en hoge capaciteit) zelf energie opslaan zodat we in principe los van het net kunnen.
Beschreven maatregelen
Interviews