Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1972, Wezep



Omschrijving

Woning uit 1972. Gekocht in 2016 en geheel opgeknapt. 

Kenmerken

Bouwjaar: 1972
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Kruipruimte/ kelderisolatie, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, HR-ketel (Cv-ketel), Pelletkachel, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Regenwater hergebruik, Waterbesparing overig, Slimme meter, Regenwaterafkoppeling, Compostbak, Vogelbehuizing, Dakisolatie binnenkant, Hergebruik, Spouwisolatie (spouwmuur)

Foto's


Extra informatie


Beschreven maatregelen
Interviews

Leeftijd speelt geen rol bij duurzaamheid

Van 2002 tot 2015 woont Hetty Schaafsma samen met haar echtgenoot in Australië. Haar man overlijdt daar en na dertien jaar besluit ze om weer naar Nederland te verhuizen. Ze koopt een slecht onderhouden woning in Wezep. Een grote overgang: van een volledig zelfvoorzienend huis in Australië, naar een vervallen bungalow in Wezep. Stapsgewijs heeft ze de woning opgeknapt, aangemoedigd door haar zoon met de woorden: “Kijk naar het eindresultaat.” Hetty is de leeftijd van 75 jaar al gepasseerd, maar dat was voor haar geen belemmering om dit uitdagende project aan te pakken. Nu staat er een gerenoveerde woning uit 1972, vrij energiezuinig en omringd door mooi groen. Ze deelt haar verhaal met Veluwe Duurzaam.

Het huis bevindt zich in een vervallen staat als Hetty het koopt. Een buurman – die al 35 jaar op locatie woont – weet te vertellen dat er al die tijd weinig naar het huis is omgekeken. Het dak is lek, er zitten barsten in de ruiten en de kozijnen zijn gaan rotten. Een situatie die vraagt om een duurzame aanpak. Er komen nieuwe kozijnen met HR++-glas, het dak wordt vervangen in combinatie met goede isolatie en een tweetal duurzame installaties vindt zijn weg naar de woning: een pelletkachel en zonnepanelen.

Bewust met zon en water
Zonnepanelen zijn niet nieuw voor Hetty. In de jaren negentig deed ze mee met een actie van Greenpeace waarbij ze goedkoop twee zonnepanelen kon aanschaffen. Waar in Nederland zonnepanelen nog nieuw en spannend waren, ontdekte ze tijdens haar verblijf in Australië dat het daar een must is. Ze woonde er afgelegen en geheel zelfvoorzienend. Regenwater werd hergebruikt – er was geen ander water beschikbaar. Alleen het koken gebeurde op gas uit kleine flessen.

Iets wat ze in Australië goed geleerd heeft is het zuinig omgaan met water. In de toekomst wil ze meer investeren in het hergebruik daarvan. Daarbij denkt ze aan het beter opvangen van regenwater en overtollig water gebruiken voor het spoelen van de WC. Ook nu leeft Hetty heel bewust: “Ik laat water nooit weglopen in de gootsteen, maar vang het ergens in op en geef het aan de planten.”

“Hoe komt het verbruik zo laag?”
Ook over de pelletkachel is ze positief, met name de aangename warmte die hij afgeeft. Met de thermosstaat regelt ze gemakkelijk de temperatuur. Waar ze niet op berekend was, is de taak om het apparaat regelmatig schoon te maken. Ook ontdekt ze dat het stofzuigen van het as kleine deeltjes doorlaat, waardoor op een dag haar vensterbank zwart is. Had ze dit eerder geweten dan had ze nog meer tijd genomen om alternatieven te onderzoeken. De combinatie van zonnepanelen en een pelletkachel maakt dat haar gasgebruik is gedaald en de energierekening flink lager is geworden. De energieleverancier bracht Hetty zelfs een kort bezoek met de vraag waarom het energieverbruik zo verschillend was ten op zichten van de vorige bewoners.

Leeftijd speelt geen rol
Andere genomen maatregelen zijn kruipruimte- en vloerisolatie en spouwmuurisolatie in de uitbouw. De met parels geïsoleerde kruipruimte voldeed echter niet aan de verwachting en daarom vond er als toevoeging nog vloerisolatie plaats onder de woonkamer. Dat ze dit allemaal op hoge leeftijd doet laat zien dat leeftijd geen rol hoeft te spelen om een woning grondig aan te pakken. “Terugverdientijd… daar doe ik het niet voor,” benadrukt ze. “Ik vind het belangrijk om zo zuinig mogelijk om te gaan met alles wat er is. Dingen die het milieu verontreinigen? Daar wil ik niet aan meewerken.” 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud