Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1992, Schoonhoven

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Het is een vrijstaande woning uit 1992. Extra geisoleerd waar dat nodig was, maar we zijn nog steeds aan het verbeteren. We zijn begonnen met 12 zonnepanelen op zuiddak. Van de btw teruggave een zonneboiler gekocht die bij een dealer stond en verkeerd was ingekocht. Het zuiddak lag vol met de 12 + 1 panelen dus de collector hebben we op de achtergevel gehangen. Achteraf een goede keus met laagstaande zon in het voor en najaar.Toen er een elektrische auto bijkwam hebben we nog 7 zonnepanelen erbij genomen en op het oostdak geplaatst. Ook hebben we een warmtepomp aangeschaft lucht/water. Voor het warme tapwater hadden wij in de winter de gasketel laten hangen, maar deze ging helaas kapot. De doorstroomsensor defect kosten zouden oplopen rond 800 euro reparatiekosten. Dus toen zijn we op zoek gegaan naar een warmtepomp boiler. De zonneboiler in serie met warmtepompboiler geplaatst, deze maakt gebruikt van warmteterugwinning c ventilatielucht afgezogen uit de woning. Warmwater (Hotfill) op vaatwasser, wasmachine en keukenboiler gezet. Wel even werk met leidingen maar ik heb nu toch genoeg warm water en dat scheelt wel weer in verwarmkosten . Toch blijft het verbruik hoog..... Nog 7 zonnepanelen op westdak erbij genomen om neutraal uit te komen. Totaal nu 30 zonnepanelen op 3 windrichtingen. Gem. opbrengst 9000 Kwh p jaar.

Nu in de wintermaanden hebben wij een verbruik per maand van 1500 kwh. Wel met elektrische auto (260kwh) erbij . Bovendien hebben we bij de aanschaf van het apparaat gelet op het verbruik. Het bijschakel of hulplement van de warmtepomp heb ik (met domotica =besturingsstekker tussenschakeling uitleesbaar met app) uitgezet als de temp.boven 7 graden is. Dan moet de pomp wel harder werken maar scheelt toch een element van 3000 watt en 200kwh per maand in de wintermaanden. Als het 13 graden vriest (zoals in febr.21) dan is het hulpelement wel noodzakelijk. 's Nachts gaat de warmtepomp 8 uren uit om geen overlast te veroorzaken. 's Avonds gaat de temperatuur naar 22 graden en dan zit er zoveel warmte in de kwartsiet stenen vloer dat deze ook snachts warmte afgeeft. 's Morgens laat ik in stappen de temperatuur oplopen om de pomp rustig te laten draaien.Boven heb ik de radiatoren verwijderd en er lage temp.convectoren van het merk Jaga opgehangen en hier in totaal 40 ventilatoren op gezet.

De water temp. van de warmtepomp is 25 tot 35 graden.Het elektrische element voert het op naar 39 graden.Maar dan is het verbruik in Kwh behoorlijk hoger.

Mooi stukje techniek de warmtepomp.Doet zelf met besturing zijn ding als ontdooien en ook in de zomer draait hij de pomp zo nu en dan etc.

De gasleiding is in juni kosteloos weggehaald dus dat scheelt weer de vastrecht.Schijnbaar doen ze dit als je een jaar geen gas meer afneemt om loze eindjes te voorkomen.

 Het meeste plezier hebben wij nog beleefd aan de zonneboiler. Hoe de zon de 90 liter water naar 70 of 80 graden werkt en dat gevoel als je staat te douchen,toch heel mooi dat dit kan met de zon.

Inmiddels een no break installatie aan het bouwen voor opslag en als het net uitvalt,wat pas nog het geval was.Dit met vier agm accus en een victron multiplus lader /omvormer.Geen idee wat het gaat worden met salderen maar dan staat het er alvast. 

Update 15 dec.2023.

De ESS batterij draait inmiddels alweer een jaar.Een Victron 48-5000-70 met 17.5 kwh batterij.Mooi systeem.

 

Tips zijn welkom en advies geef ik ook graag als het om echt duurzame verduurzaming gaat.Met fossiele brandstof gedreven verwarming heb ik geen ervaring.

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1992
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

1992 goed geïsoleerd. Zelf de garagedeur vervangen. Zolder beter geïsoleerd. Deuren vervangen en tochtgaten gedicht.

Beschrijving energievoorziening van de woning

30 zonnepanelen met 5 omvormers voeden zonneboiler met warmtepompboiler (op c ventilatie) warmtepomp Loria 6006. Hoofdaansluiting een maal 35 Amp.

Hoe is de ventilatie geregeld?

C ventilatie, afzuiging en raamroosters.

Adviezen

Stap voor stap opbouwen. Veel zelf doen. Geen overcapaciteit nemen dus goed op elkaar afstemmen. Overview controle nodig met Domotica oid. Via de app kan je dan de temp. aflezen en het opgenomen vermogen (ook va apparatuur).

Ervaringen

Douchen met water verwarmd door de zon. Fijne warmte van warmtepomp icm vloerverwarming. En de maand rek. ging van 220 euro naar nu 38 euro (20-01-22).

Toekomstplannen

Dubbel glas of kozijnen vervangen.

Tips

Zonneboiler loont zeker.






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud