Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1938, Linne

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Wij hebben 12 jaar geleden onze vrijstaande woning uit 1938 verbouwd tot energie neutrale woning gebruikmakend van natuurlijke materialen.

Onze woning is voorzien van HR parels in de spouw en voorzetwanden voorzien van Isofloc in de gehele woning

Het dak is geisoleerd met isofloc isolatie.

De aanbouw is gebouwd in houtskeletbouw. Het  platte dak is voorzien van witte dakbedekking en isolatie aan binnenzijde en buitenzijde van het dak

De begane grond vloeren zijn vervangen en voorzien van 21 cm EPS isolatie en voorzien van vloerverwarming op beneden verdieping

Alle houten tussenvloeren voorzien van isofloc isolatie.

We hebben een WTW systeem geplaatst in woning die voorzien is van een speciale fijnstof filter . De ventilatie is Co2 gestuurd door het domotica systeem. De Inblaaslucht van de WTW wordt voorverwarmd dmv een regeling op het domotica systeem welk de luchttemperatuur net boven de ruimtetemperatuur houd om koude trek te voorkomen.

Het electra is vervangen en van een Loxone Domotica installatie voorzien.

Een 5 kw lucht water warmtepomp wordt gebruikt voor de verwarming en het tapwater.

De Gas aansluiting is verwijderd

Er zijn zonnepanelen met genoeg vermogen voor gehele stroomverbruik ook in het na en voorjaar. In 2023 is de zonnepanelen installatie uitgebreid met een 45 kWh thuisaccu systeem. Hiermee kunnen we grootste gedeelte van het jaar autonoom onze stroom voorzien.

De gehelen verbouwing en installatie werkzaamheden zijn uitgevoerd in eigen beheer.

 

 

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1938
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie plat dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie zoldervloer, Dakisolatie binnenkant, Drievoudig glas, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Passiefhuis, Nul-op-de-meter woning, Levensloopbestendig, Houtskeletbouw, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Wandisolatie binnen, Hout, Isolerende deur, Isolerende kozijnen, Lucht/lucht warmtepomp, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Passieve zonwering, Kierdichting, Leidingisolatie, Na-isolatie vloer, Zonnepanelen (PV), Warmtepomp, Elektrische auto, Zomernachtkoeling, Airco, Energiemonitor, Electriciteitsopslag (accu), Wandverwarming, Domotica, Zongericht, Waterontharding, Inductie fornuis, CO2-sensor (ventilatie)

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De spouw is voorzien van HR parels. De geplaatste voorzetwanden zijn voorzien van 10 cm isofloc isolatie. En de isolatie van de aanbouw is isofloc, houtvezelplaten en houtwol. De daken en de tussenvloeren zijn voorzien van isofloc isolatie. De grondvloer van de begande grond is geïsoleerd met 21 cm EPS isolatie.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Met de zelf opgewekte stroom uit de 65 zonnepanelen kunnen we ons bijna het hele jaar van eigen stroom voorzien (inclusief het voorjaar en het najaar) voor de woning, maar ook voor de elektrische auto’s. Met de 45 kWh accu kunnen we onze eigen stroom opslaan voor tijden dat er geen/te weinig zon is. We verwarmen de woning met een lucht water warmtepomp van 5 kW. Daarbij hangt er op zowel de benenden verdieping als op de bovenverdieping airo’s die in de zomer worden gebrukt om te koelen. Op de zolder die gebruikt wordt als kantoor wordt de airco ook gebruikt om te verwarmen.

Hoe is de ventilatie geregeld?

We hebben een WTW systeem van Zehnder, met een VFA fijnstof filter (spin-off bedrijf TU Delft). Wij waren destijds de eerste woning in Nederland met zo’n filter. Het WTW systeem is CO2 gestuurd via ons loxone domotica systeem. Doordat de lucht in de woning overal even warm was liepen we tegen het probleem dat de lucht uit de ventilatie kouder was dan de rest in de woning, hierdoor viel de ‘koude’ lucht naar beneden. Dit hebben we opgelost door de lucht voordat we het inteblazen voor te verwarmen.

Adviezen

Maak een lange termijn planning. Begin met isoleren de rest kan later.

Ervaringen

Wij hebben ons huis verbouwt in 2010 t/m 2012 toen was er nog weinig kennis aanwezig in de bouw, hierdoor hebben we alles zelf moeten uitzoeken. Zoals hoe we het huis energie zuinig en luchtdicht konden krijgen. We vinden het super fijn om in een duurzaam huis te wonen. Het levert veel wooncomfort op, doordat we altijd een constante temperatuur hebben in huis. Daarbij komt het voordeel dat we geen geld kwijt zijn aan energiekosten.

Toekomstplannen

Op dit moment hebben wij geen toekomst plannen.

Tips

Je kan het maar een keer goed doen probeer de isolatie zo goed mogelijk te doen de rest kan later



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud