Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2017, Weert


Omschrijving

Duurzaam huis door natuurlijk materiaal & energie gebruik met onder andere kalkhennep, hout(skellet), schuimbeton vloerissolatie, zon georienteerd ontwerp en pellet cv met vloerverwarming.
---
In 2016 zijn we opzoek gedaan naar een nieuw huis. Toen die zoektocht niks opleverde, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en besloten om zelf te gaan bouwen. Het moest een woning worden met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en zo weinig mogelijk mechanische installaties. Back to basic dus.
Het milieu en duurzaamheid speelden daarbij een belangrijke rol. Bovendien zijn de meeste huizen ‘potdicht’ door het gebruik van isolatie en spouwmuren met folie. Daarmee trek je een soort regenjas over je woning, terwijl wij juist een huis met een Gore-Tex jas wilden, oftewel een huis dat ‘ademt’. De keuze viel uiteindelijk op houtskeletbouw. skeletbouw Na uitvoerig advies te hebben ingewonnen, kozen we daarbij voor buitenwanden van kalkhennep, een natuurlijk beton bestaand uit zuivere kalk, gehakselde stukjes hennephout en water. Er is slechts een handvol kalkhennep huizen in Nederland volgens dit procedé gebouwd, in België en Engeland zijn deze huizen al iets populairder.
Naast een zeer goede isolatie door de vele microgaatjes in het hennephout, zorgt kalkhennep voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid in huis doordat de muren vocht opnemen en weer afstaan. Het gebruik van dit natuurlijke beton zorgt er tevens voor dat het huis CO² opneemt in plaats van uitstoot. Bij de groei van de hennep neemt deze supersnel groeiende plant al heel veel CO² op en na de bouw zal door een chemisch proces met het kalk nog zo'n 30 jaar CO² ingevangen worden. Duurzaam is het ook, mocht het huis ooit afgebroken worden, dan is het materiaal bij wijze spreken over de akkers uit te strooien en daarmee ook niet milieubelastend.
Het belangrijkste is, is dat je goed weet wat je wil. Met kalkhennep “beton”, samen met zonnepanelen, een pellet CV, veel hout en ander hernieuwbare materialen willen we duurzaam  bouwen en daarmee een klein beetje bij te dragen aan een betere wereld. Overigens is bij de plaatsing van het huis de positie ten opzichte van de zon belangrijk geweest.  Er komt een lamellenconstructie, waardoor het ’s zomers binnenshuis niet te warm wordt en we ’s winters optimaal gebruik maken van de natuurlijke warmte van de laagstaande zon . Verder is er geen mechanisch ventilatiesysteem, maar doen we gewoon ouderwets aan ‘dauerluften. Het is een huis dat past bij onze identiteit en waarvoor we ons hebben laten inspireren door oude Weerter boerderijen.
Op 13 maart zijn we gestart met bouwen, 1 november 2017 zijn we verhuisd en grotendeels gereed. Nu het voorjaar weer start zijn we begonnen met afstuccen van de buitenwanden en de aanleg van de tuin zodat het huis helemaal af wordt.

Kenmerken

Bouwjaar: 2017
Energielabel:
Soort: Vrijstaand
Duurzame woning: Aardgasvrij

Toegepaste maatregelen

Advies en begeleiding, Bouw en isolatie, Installaties

Foto's
MaatregelenScroll naar top