Maaike en Arjan delen hun tips en ervaringen tijdens de beurs Huis & Energie

Huiseigenaren Maaike en Arjan waren als ervaringsdeskundigen te gast tijdens de Beurs Huis & Energie op 12-14 november in Expo Haarlemmermeer. Zij vertegenwoordigen daar de Nationale Duurzame Huizen Route en vertelden daar over hun duurzame woning.

Van het gas af: ervaringen met onze jaren ’30-woning

Maaike liet de bezoekers zien hoe zij haar jaren ’30-woning stap voor stap van het gas af kreeg. Haar boodschap: “Niet alles hoeft optimaal geïsoleerd te zijn, om al wel op een warmtepomp over te kunnen stappen.” Maaike begon met kleine aanpassingen zoals LED-verlichting, tochtstrips, een waterbesparende douchekop en isolatie van cv- en warmwaterleidingen. Later is het dak en de bovenverdieping geïsoleerd en HR++ glas geplaatst. Met een inductiekookplaat en een systeem van PVT-panelen met water-waterwarmtepomp konden Maaike en haar gezin van het gas af. “We zitten al vier winters niet in de kou!”

Een paar van de tips die Maaike meegaf aan bezoekers:
• Denk bij verbouwen ook aan verduurzamen;
• Maak een plan en laat je niet te snel afschrikken;
• Test! Probeer de cv-temperatuur eens op 55 graden te zetten.

De woning van Arjan klom van energielabel F naar A

Ook Arjan deed zijn verhaal. Zijn woning uit 1999 ging van energielabel F naar A. Hij heeft zijn dak, de gevels en de vloer geïsoleerd. Ook is er dubbel glas en een warmtepomp geplaatst. PV-panelen wekken stroom op en een lucht-water warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water.

Een bezoeker van de beurs vroeg Arjan of de warmtepomp het in de winter ook voldoende warm kan krijgen in zijn huis. Hij vertelt: “De warmtepomp stuurt twee zones onafhankelijk van elkaar aan: vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op de eerste en tweede verdieping. De aanvoertemperatuur van het water voor de radiatoren is 40°C en voor de vloerverwarming 35°C. Door goede isolatie van de ‘woningschil’ en de vloerverwarming, voelt het in een koude winterweek ook comfortabel aan.”

Maaike en Arjan vonden het erg leuk om iets de delen over hun ervaringen met duurzaam verbouwen en wonen. Wil je ook aan de slag met duurzaamheid in je woning? Bekijk de woningen van Arjan en Maaike of bekijk één van de ruim 1.800 voorbeeldwoningen >

Wil je ook jouw verhaal delen via het platform Duurzame Huizen Route? Bekijk hoe dat kan via de aanmeldpagina of neem contact met ons op >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud