Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1911, Den Haag



Omschrijving

Ons herenhuis uit 1911 heeft een woonoppervlakte van 230 m2 verdeeld over 3 woonlagen en een kelder. Sinds 2019 is het volledig aardgasvrij en heeft de woning een energielabel A.We wonen hier sinds 2017 en hebben vanaf dat moment stapsgewijs zaken aangepakt. Als eerste de isolatie van de vloer (Tonzon), het dak (PIR platen) en plaatsen van HR++ glas in de bestaande kozijnen. Voor het opwekken van de stroom zijn 21 zonnepanelen geplaatst. De bestaande radiatoren zijn vervangen door Lage Temperatuur Radiatoren (wandconvectoren van Jaga). Tot slot is de CV-ketel vervangen door een NIBE warmtepomp (lucht-water). De woning is bijne energienetureaal en de maandelijks kosten bedragen nu € 30,- (voorheen € 300,- p/m).

Kenmerken

Bouwjaar: 1911
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie plat dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie vloer, Na-isolatie kruipruimte/kelder, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Kierdichting, Leidingisolatie, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Buffervat, Vloerverwarming, Convectoren, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Mechanische afvoer ventilatie, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Zuinige wasdroger, Elektrische auto, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De vloer op de begane grond is via de kruipruimte (na)geïsoleerd met Tonzon isolatie. Het platte dak is aan de buitenzijde (na)geïsoleerd met 10-12 cm dikke PIR isolatieplaten. De gevels zijn deels (na)geïsoleerd met 8 cm dikke PIR isolatieplaten. Alle ramen zijn vervangen met HR++ glas in de bestaande (oude) kozijnen.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning wordt elektrisch verwarmd met een lucht-water warmtepomp (Nibe) welke ook het tapwater verwarmt. Er is sprake van een lage temperatuur verwarming (LTV) van ca. 30-35 graden waarbij LTV-radiatoren (wandconvectoren) de afgifte verzorgen. De kamertemperatuur is standaard ingesteld op 20 garden. Het systeem kan ook koelen wat erg prettig is tijdens een warme periode. De stroom wordt voor 90% opgewekt met 21 zonnepanelen van 360 Wp.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Er is een centrale mechanische afzuiging voor de natte ruimtes (WC, keuken, badkamers). Het is een oude woning en deze is niet geheel 'luchtdicht'. De meeste tocht via kieren bij ramen en deuren zijn via tochtstrips verholpen. De aanvoer van verse lucht is via ventilatiekanalen, luchtroosters en kleine kieren.

Adviezen

Start met een (installatietechnisch) analyse van je woning uitgevoerd door een onafhankelijk adviseur. Dit is een maatwerk advies met onderliggende berekeningen voor je warmte en ventilatie behoefte. Dit is een goede basis om te bepalen welke stappen je kan (moet) nemen om je woning te verduurzamen en nog belangrijker welke stappen voor jouw woning het meeste opleveren (energie besparen).

Ervaringen

Wij zijn in 2017 begonnen met het stapsgewijs verduurzamen van onze woning. Om een oude woning uit 1911 volledig gasloos te maken is het belangrijk om met de juiste partijen samen te werken. Technisch zijn er geen belemmeringen en is (bijna) alles mogelijk. De basis (voor iedere woning) is een goede analyse met een warmteverliesberekening inclusief ventilatieplan. Veel installateurs hebben geen of weinig ervaring met het gasloos maken van oude woningen en adviseren snel een (hybride) CV-ketel op gas. In ons geval was het een bewuste keuze om volledig van het gas af te gaan en daarom hebben we (iets langer) gezocht naar partijen met ervaring.

Toekomstplannen

Het zou mooi zijn om onze woning helemaal energieneutraal of zelfs energiepositief te maken. We onderzoeken de mogelijkheden om nog extra energie zelf op te wekken of om via (balans)ventilatie nog extra energie te besparen.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud