Vrijstaande woning - 1905, Koedijk
Omschrijving
Winnaar juryprijs verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland 2020
In eigen beheer compleet gerenoveerd dijkhuisje met achterliggende kolenschuur uit begin 1900. Deze schuur is inmiddels herbouwd als houtskeletbouw. Energiepositief, inclusief mobiliteit (20000km/jaar)met elektrische bedrijfsauto. De toegepaste materialen zijn milieuvriendelijk: houtvezelisolatiedekens, isovlas en hout. Dampopen constructies. Isolatiewaarde van dak en wanden, minstens R=7. Vloerisolatie, tonzon thermoskussens. Wandverwarming (waterslangen), afgewerkt met 3 cm leemstuc. Centrale balansventilatie, met 90% rendement.Het gehele dak van het woonhuis is voorzien van 54, pv-panelen. Ook op het bijgebouw, de gerenoveerde kolenschuur zijn sinds 2024 33 pv-panelen gemonteerd. Dit betreft hergebruikte panelen. Tussen de panelen van het woonhuis geïntegreerde dakramen. Bedrijfsauto is 100% elektrisch aangedreven (Toyotabus Hiace). Hemelwateropslag middels een reservoir van 2200liter in de tuin tbv toiletspoelingen. Verwarming door een LG warmtepomp,8kw, monoblok en met wandverwarming als warmteoverdracht. Tapwater wordt dmv een Clage tapwaterdoorstroomunit verzorgd.
Kenmerken
Bouwjaar: 1905
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Plusenergiewoning,
Aardgasvrij,
Ecowoning,
Huis met eco-materialen,
Houtskeletbouw,
Bedrijfsmatig betrokken als:
Actief als ecologisch werkend klussenbedrijf.
Toegepaste maatregelen
Energieleverende woning, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Dakisolatie binnenkant, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Wandisolatie binnen, Na-isolatie kruipruimte/kelder, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leemstuc, Milieuvriendelijke verf, Hout, Kierdichting, Pelletkachel, Elektrische wandverwarming, Infraroodverwarming, Wandverwarming, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Zomernachtkoeling, Regenwater hergebruik, Waterbesparing overig, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Compostbak, Elektrische auto, Duurzaamheidslening
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Zowel wanden als dak geisoleerd met 24 cm Gutex houtvezeldekens. Gecombineerd met dampopen, reflecterend folie.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Het dak is geheel voorzien van 54 pv-panelen van 320 Wp. Totaal 17,3 kWp. Echter gezien de ligging , ZO-NW en schaduweffecten van buurwoning en boom, bedraagt het rendement ca 50%.
Hoe is de ventilatie geregeld?
Geen openslaande ramen. Centrale balansventilatie, met warmteterugwinning, ca 90 %
Ervaringen
Wat de verwarming betreft: in de hoofdverwarming wordt voorzien door meerdere elektrische systemen: - Vloerverwarming in de badkamer (500 Watt) -infraroodverwarming middels panelen aan het plafond (in totaal 3000watt) - binnenwand van 4m2 : fermacell wandplaten, voorzien van infraroodmatten gevoed door een trafo van 500 Watt. De genoemde pelletkachel is voor de gezelligheid bedoeld en brandt hooguit wekelijks 1 avond. Als schoon alternatief voor de houtkachel.
Toekomstplannen
De waterslangen in de leemwanden, met in totaal 400 meter lengte, worden nog niet gebruikt. Het is wachten op een bron van warm water. Wellicht een kleine warmtepomp, maar zonnecollectoren icm elektrisch bijverwarmen maken ook grote kans. Eerst in 2021 de bouwvallige schuur aangrenzend aan de woning herbouwen. Pas dan ontstaat er ruimte voor de warmtepomp, maar komt er ook weer een dakvlak van 50 m2 beschikbaar. Hierop komen of nog meer pv-panelen/ zonnecollectoren of een combi van stroom/warmwater panelen. Met het afbouwen van de salderingregeling voel ik mij gemotiveerd om energie op te slaan. Ik zoek het in warm water (minstens 1000 liter en/of in een accu
Beschreven maatregelen
Interviews
Winnaar verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland:
Woning vóór 1945 kleiner dan 150m²
Rodi: 'Duurzaamste huis van Nederland' in Koedijk