Echte vorst, hoe is het nou?

 Blog door de familie Straat. 14 februari 2021

Terwijl ik dit schrijf, ligt de sneeuw op en om het huis en wordt de laatste van een reeks mooie schaatsdagen aangekondigd: morgen gaat het weer dooien. Wat een mooie dagen hebben we gehad! Hoe fijn was het om, in deze corona-tijd, samen lekker buiten te kunnen zijn. “Het lijkt wel vakantie” heb ik regelmatig gezegd. En zo voelt het ook: vakantie in eigen huis!

Zonder basisverwarming toch comfortabel?

Eigenlijk vond ik het de afgelopen dagen ook wel spannend. Hoewel de hete dagen voor mij spannender waren, was dat ondertussen gesneden koek. Die hadden we genoeg meegemaakt. Ik wist ondertussen dat ik me daar geen zorgen meer over hoefde te maken.

Maar hoe zou het ons vergaan in de echt koudere dagen? Hoewel we sinds het voorjaar 2019 in ons passief gebouwde huis zonder basisverwarming wonen, hadden we nog geen strenge vorst meegemaakt. Als ik er vragen over kreeg, zei ik altijd vol vertrouwen “dan zetten er we even een kacheltje bij”. Maar zou het echt zo werken? Zou het behaaglijk blijven?

Ons comfort

Ieder mens is anders en beleeft comfort op zijn eigen manier. Bij ons ligt de lat thermisch gezien best hoog: wij voelen ons comfortabel met een kamertemperatuur tussen de 21 en 22 graden. Eind januari werd er al flink gespeculeerd op de komst van een strenge vorstperiode. Volgens Piet Paulusma konden de schaatsen uit het vet! Als snel bleek hij gelijk te krijgen en toen de echte vorst kwam, bleek het ene elektrische kacheltje dat we bij koudere dagen gebruikten, niet voldoende te zijn. Zowel ’s nachts als overdag vroor het en daarbij bleef het bewolkt: de binnentemperatuur bleef maar dalen en na drie dagen zaten we op 19 graden. We besloten een tweede kacheltje aan te zetten. Daarmee ging de temperatuur wel gelijk weer omhoog en na een paar uurtjes was het binnen weer heerlijk 21 graden.
 

Nu de zon schijnt is het overdag weer heerlijk

Ondertussen is het weer gekanteld, het is helder geworden. Het vriest nog steviger maar overdag schijnt ook de zon. Dat zorgt ervoor dat we overdag het met de zon heerlijk warm krijgen. Het spreekwoordelijke kwik stijgt boven de 23 graden. De stroom die we overdag opwekken is bijna genoeg om ’s nachts de woning op temperatuur te houden.

Verwarmen wanneer en waar nodig

Het voordeel ten opzichte van vloerverwarming is dat we goed kunnen inspelen op de omstandigheden. Een systeem met vloerverwarming kun je niet zomaar aan of uit zetten. Het duurt te lang om goed op veranderende omstandigheden te kunnen anticiperen. Je ziet daardoor dat bij zonnig winterweer het te warm wordt en zonweringen ook in de winter dicht moet of zelfs een raam open gezet moet worden om het behaaglijk te houden. Zonde van de energie vind ik. Ons elektrische kacheltje gaat automatisch aan wanneer het nodig is en ook nog eens waar we het nodig hebben. We hebben het dus bij de zithoek staan. We genieten daar gelijk van de warmte. Via de warmte-terug-winning van het gebalanceerde ventilatiesysteem wordt de warmte zeker nog een aantal keren hergebruikt en mooi over de rest van het huis verdeeld.

Ook heel 2020 is positief gebleven

Ondertussen heb ik ook de balans voor 2020 opgesteld. We hadden met onze 21 zonnepanelen voldoende om onze woning van energie te voorzien. Ondertussen hebben we ook de eindafrekening gekregen. Na aftrek van de eerder betaalde voorschotten hielden we 270 euro over!

Wil je daar meer over weten, bekijk dan mijn filmpje op YouTube: klik hier

Door minder te verbruiken een beter leven

Nu we ook een échte winter hebben gehad, kunnen we zeggen dat ook in de koudere dagen het hier goed toeven is. Onze lat ligt hoog, maar is zeker gehaald. Door van te voren goed na te denken hoe we minder zouden gebruiken, houden we meer over voor nu en voor de duurzamere toekomst!

Joost Straat, Veenendaal, februari 2021

Eerdere blogs waarin ik schreef over onze duurzame woning:

Zie ook mijn profiel

Bekijk de woning voor meer informatie

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud