Hoekwoning - 1971, Woerden
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Keep it Simple
Ons huis is een zonnige woning uit de jaren zeventig. We zijn bezig met de laatste stapjes naar gasloos in 2025. In de 15 jaar dat wij hier wonen is ons gasverbruik gedaald van ruim boven de 2000 m3 per jaar tot circa 650 m3 nu (alleen nog verwarming). Dit hebben we bereikt met isolatie en kierdichting tijdens diverse verbouwingen, en het optimaal inregelen van de bestaande verwarmingsinstallatie. Sinds 2024 hebben we een warmtepompboiler voor warm water in de badkamer (SWW), en sinds kort een inductie-kookplaat. Komende zomer plaatsen we een warmtepomp voor het verwarmingsdeel. Door SWW en CV gescheiden te houden hebben we heel eenvoudige installaties.
Verduurzaam met een plan
Op onze weg naar gasloos hebben we als volgorde aangehouden:
- Isoleren
- Verwarmen op een lage CV-temperatuur (het huis is lekker warm, alleen het water in de CV-installatie is een “lage” temperatuur)
- Een ventilatiewarmtepompboiler voor SWW (badkamer)
- Een inductiekookplaat
- De warmtepomp voor verwarming (planning deze zomer)
Meten is weten
Met een slimme energiemeter en Home Assistant kunnen we het energieverbruik, opbrengsten van de zonnepanelen of de watertemperatuur van de verwarming real-time volgen en nazien in een grafiek. Hiermee kunnen we de CV-installatie optimaal regelen, en de ventilatie sturen op luchtvochtigheid in de badkamer.
Kenmerken
Bouwjaar: 1972
Energielabel: Onbekend
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning:
Energiezuinige woning,
Toegepaste maatregelen
Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Vloerverwarming, Convectoren, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie zoldervloer, Domotica, Thermostatische radiatorkranen, Energiemonitor, Slimme meter, HR++ glas, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Mechanische afvoer ventilatie, Passieve zonwering, Kierdichting, Leidingisolatie, Led lampen, Moestuin, Compostbak, Ventilatieroosters, Na-isolatie vloer, Na-isolatie kruipruimte/kelder, HR-ketel (Cv-ketel), Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Deuren en Kozijnen, Zonnepanelen (PV), Radiatorfolie, Zuinige wasdroger, Warmtepompboiler, Inductie fornuis, CO2-sensor (ventilatie)
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Het dak is nageïsoleerd met steenwol en deels met PIF-isolatiefolie. De spouwmuren zijn gevuld met EPS-parels. De vloer van de begane grond is in het verleden geïsoleerd met een dunne laag gespoten PUR in de kruipruimte. Vanwege de vloerverwarming hebben we aan de onderzijde 10 cm dikke PIR-isolatieplaten gelijmd. De beglazing is HR++. De verdiepingsvloer is geïsoleerd met schapenwol.
Beschrijving energievoorziening van de woning
We hebben een CV-ketel op zolder hangen die alleen nog zorgt voor verwarming van het huis. Het warm water in de badkamer komt uit een warmtepompboiler. Voor warm water in de keuken hebben we een kokend water boiler (Quooker). Het koken doen we met een inductie-kookplaat.
Hoe is de ventilatie geregeld?
Op zolder hangt een ventilatiebox, afvoer via ventilatiepunten in de badkamer en het toilet. De toevoer is via ventilatieroosters boven de beglazing in de woonkamer en slaapkamers. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt deels benut door de warmtepompboiler.
Adviezen
Maak een 10-jaren planning, stap voor stap. Vergeet de simpele maatregelen niet. Met bijvoorbeeld het goed inregelen van de CV-installatie is vaak veel te besparen. Volg het KISS-principe: Keep it stupid simple!
Ervaringen
Door iedere keer een klein beetje te doen en het combineren van verbouwen met verduurzamen is onze woning steeds comfortabeler en zuiniger geworden.
Toekomstplannen
Wij zijn bezig met de laatste stappen naar een gasloze woning. Voor de komende zomerperiode staat een all-electric warmtepomp voor verwarming op de planning. Daarna kan de gasaansluiting eruit!
Tips
Kijk niet alleen op besparing, maar ook op comfort. Reken zelf na wanneer bedrijven je een besparing voorrekenen. Hoe meer besparende maatregelen je neemt, hoe kleiner de aanvullende besparing wordt. Wanneer je bijvoorbeeld 2000 m3 gas gebruikt, en een hybride warmtepomp geeft een besparing van 50% is dat 1000m3. Als je ook gaat isoleren, en dat ook een besparing van 50% geeft is de totale besparing niet 50 + 50, maar 75 %. In dit voorbeeld is de besparing dan 750 m3 per maatregel, en geen 1000m3. In onze situatie was na het isoleren van de woning een hybride warmtepomp niet rendabel meer. Daarom slaan we hybride als tussenstap over en stappen we binnenkort in 1 keer helemaal over naar gasloos.