Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 2004, Heerhugowaard



Omschrijving

Ons huis staat in de Stad van de Zon, de duurzame wijk in Heerhugowaard. Bijna alle woningen in deze wijk zijn voorzien van zonnepanelen, optimaal geïsoleerd en voorzien van verschillende gasbesparende technieken zoals warmte-terugwin installaties. Wij zijn nog niet van het gas af, maar verbruiken nu met ons gezin van 4 maar ongeveer 250 m3 per jaar. 

Ons huis heeft als bouwjaar 2004 en is destijds voorzien van 40 zonnepanelen op het dak met een totale opbrengst van 3500 kwh per jaar. Dat halen ze overigens nog steeds!
Daarnaast hebben we 3 grote tweedehands zonnepanelen op onze schuur geïnstalleerd. Omdat we die een 2e leven gunnen en om ons schuurdak optimaal te benutten. 
Het huis heeft een A-label en is goed geïsoleerd en uitgerust met dubbel glas. In 2017 vernieuwden we de CV-ketel. 

Wij kochten het huis in 2008 en hebben zelf niet veel aan het huis hoeven toen qua verduurzamingsmaatregelen. Toch passen we zelf verschillende maatregelen toe waardoor ons verbruik minimaal is ten opzichte van andere woningen en gezinnen. Ik laat je graag zien hoe wij door kleine, goedkope, aanpassingen veel stroom, gas en water besparen. En hoe we ons huis koel houden in de zomer. 

Ook proberen we ondanks de beperkte ruimte een groene oase met genoeg schaduw in onze achtertuin op het zuiden te creëren. Zo hebben we een verticale moestuin en veel eetbare planten. 

We hebben geen auto trouwens!

Graag tot ziens!

Petra

Kenmerken

Bouwjaar: 2004
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Zeer energiezuinige woning, Bedrijfsmatig betrokken als: Voor inspiratie om duurzamer te leven kun je terecht op mijn website www.groeneheldenacademie.nl

Toegepaste maatregelen

Actieve zonwering, Convectoren, Centrale balansventilatie, Dakisolatie bij bouw

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Ons huis heeft volledige spouwmuur en vloerisolatie. Dit is al bij de bouw in 2004 gerealiseerd. We hebben radiatorfolie achter de radiatoren geplakt

Beschrijving energievoorziening van de woning

We hebben 40 zonnepanelen met een opbrengst van gemiddeld 3500 kwh per jaar. Voor verwarming en koken maken we gebruik van gas, maar door een aantal slimme (gedrags)toepassingen verbruiken we maar 300 m3 per jaar. Toen onze kokend water boiler in de keuken in 2022 stuk ging, hebben we deze niet vervangen. We hebben een vaatwasser voor de afwas en voor de handafwas koken we nu water met de waterkoker.

Hoe is de ventilatie geregeld?

We hebben een Warmte-terug-win installatie (WTW)

Adviezen

Spullen staan op nummer 1 in de Verborgen Impact top 10. Dat geldt natuurlijk ook voor spullen die nodig zijn voor een verbouwing. Alleen verbouwen omdat je bijv. je keuken of badkamer niet mooi vindt (terwijl die nog goed is), heeft heel veel impact. Kijk liever of je er nog langer mee kunt doen of dat je bijvoorbeeld je keuken laat overspuiten. Dit geldt natuurlijk voor alles in je interieur. Wat stroom, water en gas besparen betreft: je wint ook al een hoop door een aantal slimme gedragstoepassingen. Zie mijn tips!

Ervaringen

Als je huis eenmaal goed geïsoleerd is dan heb je daar enorm veel voordeel van, zowel in zomer als winter. Door slimme gedragstoepassingen bespaar je eenvoudig nog meer gas en stroom. Dat kost je geen investeringen, alleen een beetje discipline (maar ook dat went!).

Toekomstplannen

Koken op inductie Kijken hoe we volledig van het gas af kunnen Regenwateropvang

Tips

  • Verwarm alleen de ruimtes waar je zelf bent
  • Als je allemaal de deur uit gaat, hoef je 's ochtends de verwarming niet aan te doen
  • Douche kort, koud of niet elke dag
  • Kook met een snelkookpan
  • Plaats radiatorfolie
  • Als je nog je cv-ketel gaat vervangen, kies er dan een met minimale capaciteit voor jouw huis
  • Verlaag de cv-toevoer temperatuur
  • Zet de comfort stand uit van je cv-ketel (het koude water kun je opvangen om de wc mee door te spoelen)
  • Plaats regentonnen in je tuin
  • Vang douche/badwater op en spoel daar de wc in de badkamer mee door



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud