Locatie

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kap-woning - 1970, Zuidwolde

Eind 2022 wordt de bezoek op afspraak functie gelanceerd.Omschrijving

Huis: 2-onder-1 kap, 1972.
Aanpassingen sinds de bouw: Warmtepomp, HR++ glas, vloerisolatie, dakisolatie. Ca 13 kWp zonnepanelen, zonneboiler.
Sinds eind 2018 een warmtepomp (van het gas af!) die gebruikt maakt van de bestaande radiatoren (geen vloerverwarming). Zonnepanelen in al 2003, uitgebreid in 2015 en verder uitgebreid in 2022, voldoende voor huis én elektrische auto.

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1972
Energielabel: A
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Warmtepompboiler, Thermostatische radiatorkranen, Energiemonitor, Slimme meter

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

PU schuim onderzijde vloer, vlokken in de spouw, steenwol (incl dampdichte folie) tegen dakbeschot

Beschrijving energievoorziening van de woning

13 kWp PV panelen (oost, zuid en westzijde), zonneboiler, elektrische aansluiting (3 x 25A). Dit moet ook voldoende zijn om flink wat met de elektrische auto te kunnen rijden.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie.

Adviezen

1. isoleren (energieverbruik vóórkomen) , 2 zorg voor voldoende afgiftevermogen van je verwarmingssysteem (dan kan je met een lage temperatuur verwarmen), 3. zoveel mogelijk zonnepanelen installeren - nu kan het nog met salderen! 4 een warmtepomp installeren en de gasaansluiting opzeggen!

Ervaringen

Warmtepomp werkt prima - ook zonder vloerverwarming voldoende warmte. Zeer stil en energiezuinig apparaat (daarop uitgezocht), belangrijk omdat we in een gewone wijk wonen. Pomp vervangt 1:1 de oude gas CV met daarnaast enkele aanvullingen (100L buffervat warmwater, buffervat CV, temp.sensoren). Tbv de electificering is de electrische installatie omgezet naar 3 fasen (is niet beslist nodig).Interviews


'Een warmtepomp op mijn eigen manier, het werkt!’

“Het leukste project vond ik de warmtepomp”, vertelt Taco Overvliet, eigenaar van een jaren ’70-woning in Zuidwolde. “Die heb ik op mijn eigen manier geïnstalleerd, zonder aanvullende maatregelen zoals een vloerverwarming. En het werkt prima!” Taco en zijn vrouw wonen sinds 1990 in dit huis, dat zij in de loop van de jaren stap voor stap steeds energiezuiniger maakten.

Lees het hele interview >
 
Scroll naar top