Twee-onder-een-kapwoning - 1740, Naarden
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Gelegen in Naarden ligt deze karakteristieke en ruime woning. De woning (Rijksmonument) heeft een woonoppervlakte van 173 m2 en bevindt zich op een perceel met een oppervlakte van 224 m2. De woning is gebouwd in 1740 als Diaconiehuis en in 1812 overgedragen aan het Franse Gouvernement om dienst te doen als Militair Hospitaal.
Het Diaconiehuis zorgde voor de ouderen, armen en wezen. Dankzij een legaat van de rijke Amsterdammer Jacobus Verhoef kon de Diaconie van de Nederduits Gereformeerde Kerk in 1754 de bierbrouwerij van Paulus Rauwenhof aan de Gansoordstraat kopen. In het Diaconiehuis werden bejaarden en wezen ondergebracht. Het Diaconiehuis heeft echter maar kort kunnen bestaan. Na ruim vijftig jaar werd het gebouw in 1812 verkocht aan het Franse Gouvernement.
De Franse soldaten konden in 1795 vrij gemakkelijk ons land binnentrekken. Met dank aan de strenge winter: de troepen marcheerden over de bevroren rivieren en ondervonden weinig tegenstand. Via de Utrechtse Poort trokken ze Naarden binnen. De voorwaarden ‘behoud van privilegiën en eigen ambten’, alsmede ‘respectering van particuliere eigendommen’, werden door de Fransen zonder veel omhaal geaccepteerd. Ook mochten er geen soldaten bij de inwoners van Naarden worden ondergebracht. Het Diaconiehuis was een prima gebouw voor het onderbrengen van de Franse soldaten. Wat te verwachten viel gebeurde ook, de Fransen zochten toch onderdak bij de Naarders. De inkwartiering van de soldaten in hun huizen eiste een hoge tol van de inwoners van het vestingstadje. Vandaar dat het kerkbestuur van het Diaconiehuis uiteindelijk overstag ging en de locatie overdroeg aan de Fransen.
In het Diaconiehuis was ruimte voor 180 bedden. Het Diaconiehuis is nu gesplitst in aparte woningen. In het pand aan Gansoordstraat 28 was een portierswoning en een administrateurs woning gevestigd. Op nummer 26 was de toegang tot de hal en de ziekenzaal ondergebracht. En in het gebouw met de huisnummers 24a en 24b lagen de zieken in de 18 meter lange ziekenzaal.
Inmiddels is pand 24a en 24b gesplitst en u kunt 24a bezoeken. In 2021 is er in het volledige pand dubbel glas geplaatst, zg. Fineo8 glas. HR+++ waarde.
Sinds 11 oktober jl. zijn de werkzaamheden aan het dak afgerond. Isolatiefolie, nieuwe panlatten, nieuw lood en zinken wangen voor alle dakkapellen en nieuw lood bij de schoorsteen. Aan de voorzijde zijn 75% nieuwe (oude) pannen geplaatst en aan de achterzijde 25%. Vanwege de Rijksmonument status worden bij voorkeur de oude pannen teruggeplaatst, tenzij deze niet meer bruikbaar zijn. Tevens volledige inspectie van het dak en de goten. We kunnen er weer minstens 50 jaar tegen 🙂
Kenmerken
Bouwjaar: 1740
Energielabel:
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning:
Duurzaam monument,
Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Dubbel glas (2021) Nieuw dak (2023) Nieuwe CV ketel (2023)
Hoe is de ventilatie geregeld?
schuiframen op eerste verdieping (nieuw verensysteem geplaatst 21) ramen op zolder kunnen open schuifpui serre
Ervaringen
In 2021 hebben wij meegedaan aan het 'glasproject' Naarden, naar volle tevredenheid