Locatie

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1996, Assen



Omschrijving

Betreft een 2-onder-1-kap woning uit 1996 met een woonoppervlak van 170 m2. Deze hebben wij in 2014 gekocht en verbouwd. In 2015 hebben we de eerste set zonnepalenen op het westdak geplaatst. In 2020 hebben we de woning grondig verduurzaamd met zonnepanelen op het oostdak en een warmtepomp en heatpipes welke een 500 liter buffervat voorzien van warmte. Deze warmte wordt gebruikt voor de voeding van de vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op de verdieping en zolder en voor de voorverwarming van het warm tapwater wat indien nodig middels een doorstroomverwarmer wordt naverwarmd tot 60 graden.

De woning was voor het bouwjaar al bovengemiddels geisoleerd omdat het destijds is opgeleverd en gebruikt als kinderopvang: volledig voorzien van vloerisolatie, gevelisolatie en bovengemiddelde dakisolatie.

Enige dat nog op de planning staat is het vervangen van de dubbelglas dakramen door nieuwe HR++ (of betere) dakramen.E

Kenmerken

Bouwjaar: 1996
Energielabel: A+++
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Duurzaamheidslening

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Vloerisolatie tempex +/- 8 cm, gevelisolatie steenwol +/- 8 cm, dakisolatie materiaal onbekend +/- 20 cm

Beschrijving energievoorziening van de woning

27 PV panelen totaal +/- 6.800 Wp, jaaropbrengt +/- 5.500 kWh 6 kW lucht/water warmtepomp en 48 heatpipes die een 500 liter buffervat voeden Buffervat voedt vloerverwarming en radiatoren en verzorgt voorverwarming warm tapwater Warm tapwater wordt indien nodig naverwarmd door een 13 kW elektrische doorstroomverwarmer

Hoe is de ventilatie geregeld?

Mechanische afzuiging van badkamer, rest natuurlijke ventilatie met roosters

Adviezen

Laat altijd een specialist kijken omdat elke woning en de wensen van de bewoners anders zijn.

Ervaringen

Alles (behalve de 1e 14 PV panelen) zijn deze zomer geplaatst, dus we hebben nog geen ervaringen door het hele jaar heen, maar in de basis werkt het goed. In de zomer bijna geen naverwarming van tapwater nodig omdat de heatpipes al zorgen voor 60 graden water in het buffervat.

Toekomstplannen

Laatste niet HR-glas vervangen door minimaal HR++ (dakramen). Mogelijk infraroodpanelen als alternatief voor de verdieping en zolder omdat dat slechts af en toe kortdurend warmtevraag is.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud