Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaand huis - 1905, Veendam


Omschrijving

Renteniershuis uit 1905: gasloos, energieplus en vrijwel klimaatneutraal. Hierbij is zoveel mogelijk zelf geklust, uitleg tijdens de rondleiding is dus uit de eerste hand.

In mei 2012 kochten we ons nieuwe oude huis. We vielen voor de charme van een meer dan honderd jaar oud huis, met een flinke schuur en een 'tuintje' op 1450 m2 in het buitengebied tussen Veendam en de Pekela's. De economische binding met de Randstad verviel en we maakten daarmee onze droom waar: wonen in de rust en ruimte van het platteland. De vorige eigenaars hebben er 45 jaar gewoond en al veel gedaan aan bijvoorbeeld isolatie. Hierdoor had het huis al een energielabel C, bijna B. Onze smaak is wel wat anders en we wilden vooral veel zelf doen. Dat is inmiddels wel gelukt 😉

We streven er bovendien naar om ook zoveel mogelijk klimaatneutraal te worden. Hergebruik van regenwater (wordt nog aan gewerkt) en de opvang van extra fijnstof uitstoot door onze houtstook met het sedumdak (65m2 op de schuur is gereed, 82m2 op het huis staat in de planning zodra we zeker weten dat het dak stevig genoeg is), hergebruik van sloopafval en composteren van alles wat zich daar toe leent dragen daar aan bij.

Het huis is op afspraak te bezoeken. Sinds 2013 hebben al ca. 200 mensen een rondleiding gehad tijdens de open dagen of een thematour. Inmiddels krijg ik regelmatig ook tussendoor verzoeken voor een rondleiding. Neem er wel de tijd voor als je alles wilt zien! Update 2020: er is nu ook corona-proof een virtuele rondleiding mogelijk. Via een beeldverbinding geef ik online een presentatie en aansluitend loop ik met mijn telefoon door en om het huis om alles te laten zien. Stuur me maar een berichtje voor een afspraak.

Een sfeerimpressie van de velden achter ons huis zie je in dit filmpje (geen FBaccount nodig!) . Wanneer je wel een FB account hebt kan je hier in diverse albums per onderwerp een groot aantal foto's bekijken van de genomen maatregelen in uitvoering. Laat gerust je commentaar of vragen bij de foto's achter.

In 2013 heb ik vloeren en gevels laten isoleren waardoor het gasverbruik met 1700 m3/j daalde. In 2014 sloot ik een op hout gestookt fornuis via een groot buffervat aan op de CV-installatie. Hierdoor daalde het gasgebruik nogmaals zeer aanzienlijk tot nog maar 120 m3/j vrijwel uitsluitend voor sanitair warm water. Op 30 augustus 2017 ging de hoofdkraan van het gas definitief dicht! In de keuken heb ik een close-in boilertje geplaatst en voor de badkamer een 11 kW doorstroomboiler. We zijn nu geheel fossielvrij! Update 2020: bij renovatie van de badkamer komt er toch een boiler van 50L voor de regendouche, de doorstroomboiler levert net te weinig warm water en kan vanwege de netaansluiting ook niet zomaar verzwaard worden. Die is inmiddels verplaatst naar de bovenverdieping zodat de wastafels op de slaapkamers direct warm water krijgen.

In 2017 is de schuur voorzien van 65 m2 groendak, met lichtgewicht steenwol en sedummatten. Goed ter compensatie fijnstofuitstoot houtkachel, isolatie onderliggende hobbyruimte, buffering regenwater bij hoosbuien en de biodiversiteit. Het zelf aanleggen bleek supersimpel en vlotter gereed dan gedacht! Het smaakt naar méér en we overwegen nu ook het dak van het huis (82 m2) zo te vergroenen zodra blijkt dat de constructie het extra gewicht kan dragen. We zijn nog op zoek naar een betaalbare constructeur om de draagkracht door te laten rekenen!

Volgende project: realisatie 35 m3 opslag met voorfiltering van regenwater. Dat zal hopelijk een halvering van ons drinkwatergebruik betekenen. De filterbak wodt bekleed met doormidden geslagen stoeptegels die met sedum begroeid zullen worden als een soort rotstuintje. Dat ziet er zo leuk uit dat we er ook een aantal bloembakken van gemaakt hebben, nuttig hergebruik van oude tegels uit de omgeving.

Op Youtube staat een fragment uit de TV-uitzending van "Ons huis verdient het" (RTL4, 2014) toen we nog maar net begonnen waren met het verduurzamen van ons huis. Ook staat daar nog een leuk filmpje uit 2017 met wat recentere beelden. Ik heb daar graag aan meegewerkt ondanks dat ik mijn hypotheek elders heb lopen. 

Voor de Groninger Scheurkalender 2020 had ik een foto ingestuurd die ook werd geplaatst. Naar aanleiding daarvan werd ik geïnterviewd voor Noorderbreedte. Het resultaat zie je hier.

In 2020 ben ik voorzichtig begonnen met domotica. Via Home Assistant kan ik thuis en op afstand mijn verwarmingsinstallatie bedienen. Met 'slimme' afsluiters en sensoren heb ik nu extra zonering gerealiseerd, zodat alleen die ruimtes waar warmte nodig is ook verwarmd worden. Met bewegingssensoren kan ik voorkomen dat bijvoorbeeld in de badkamer nodeloos licht bijft branden of de infraroodpanelen aan blijven staan. Dat weegt vermoedelijk wel op tegen het extra energieverbruik maar ik vind het ook gewoon leuk om hiermee aan de slag te gaan. Het is wel een steile leercurve maar gelukkig heb ik een 'slimme' zoon die op afstand kan helpen met programmeren.

Laatste update 23 juli 2021

Kenmerken

Bouwjaar: 1905
Energielabel: A++
Soort: Vrijstaand
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie binnenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Houtgestookte cv-ketel, Groene energie, Vegetatiedak (groendak), Waterbesparing overig, Regenwater hergebruik, Regenwaterafkoppeling, Gebruikte materialen, Tuininrichting, Zonnepanelen (PV)Foto's


Beschreven maatregelen


Beschrijving (na)isolatie van de woning

Vloer en gevels zijn in 2013 voorzien van 8 cm PUR-schuim. Hiermee besparen we 1700 m3 gas per jaar en de terugverdientijd is hiermee slechts iets meer dan drie jaar. Verreweg de beste investering van allemaal!

Beschrijving energievoorziening van de woning

Met de 24 zonnepanelen wek ik per saldo ca. 3000 kWh/j méér op dan ik zelf gebruik. Dit lever ik terug aan het net zodat ik een flink negateve energierekening heb. Gas heb ik in 2017 laten afsluiten. Verwarming nu via op hout gestookt fornuis dat via een buffervat van 1000 liter is aangesloten op de CV-installatie. Bij langdurige afwezigheid (wat zelden voorkomt) kan via op het regelsysteem aangesloten elektrische kacheltjes het huis tegen vorst beschermd blijven. Warm water in de keuken via close-in boilertje en in de badkamer via een doorstroomboiler (soort elektrische geiser). Het hout laat ik eenmaal in de drie jaar per 30 m3 container afleveren en bestaat uit zaagrestjes van een hardhout verwerkend bedrijf.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie. In het stookseizoen zorgt het op hout gestookte fornuis voor een heel lage luchtvochtigheid. verbrandingslucht wordt aangezogen uit de woning, aangevuld door openingen naar de goed geventileerde kruipruimte. Koude lucht komt dus van buiten en wordt opgewarmd tot kamertemperatuur waardoor de relatieve luchtvochtigheid fors daalt. Ter compensatie staat een oude emaillen waterketel de hele dag zachtjes op het fornuis te pruttelen. In de badkamer zorgt een kleine ventilator met vochtsensor dat het daar niet lang te vochtig blijft na het douchen.

Adviezen

Kom maar langs voor een persoonlijke toelichting! Een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=ZvsgZ4yNPMw

Ervaringen

Zoveel mogelijk zelf doen, ervaringen uitwisselen op diverse internetfora. In vijf jaar al heel veel gedaan maar nog plannen genoeg voor verdere verbetering. Inmiddels gasloos, energieplus en streef naar zoveel mogelijk klimaatneutraal.

Toekomstplannen

Aansluiten 35 m3 regenwateropslag onder de schuur, ook groendak op het huis enzovoort.Interviews

 

 


“Mijn duurzame huis en mijn ervaringen inspireren anderen”

Luitenant-ter-zee van de elektrotechnische dienst der eerste klasse, buiten dienst. Dat is Paul Joosten die als oud-marineman vaak lang van huis was, maar nu met veel bezieling zijn vrijstaande huis energieneutraal maakte. En wie weet binnenkort ook klimaatneutraal. Hij laat anderen graag zien hoe je dat doet.

“Mensen roepen vaak: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf.’ Ik voeg daar graag aan toe: ‘stop daarna niet, maar help een ander ook op weg’. Die uitspraak is geïnspireerd op de afscheidsbrief van Lord Baden-Powell, oprichter van de scouting. Als trouwe scout sinds mijn achtste, wil ik anderen graag motiveren en helpen om hun huis duurzamer te maken. Mijn huis in Veendam stamt uit 1905. Ik kocht het in 2012 en bij de notaris kregen we niet alleen een eigendomsakte mee, maar ook het energielabel C. In datzelfde jaar startte Vereniging Eigen Huis met een zonnepanelenactie en ik kon ze meefinancieren in de hypotheek. Inmiddels verkeer ik in de luxepositie dat ik een dikke overdaad aan stroom heb.

Lokale kartrekker
Via een Buurtkracht-initiatief, waar ik ook bij betrokken ben, kwam ik bij het deelplatform powerpeers terecht. Daar heb ik nu een eigen pagina waar mensen mijn energieoverschot kunnen inkopen. Via powerpeers kan ik aan nog meer mensen laten zien waarmee ik bezig ben. Zo zit ik op de Duurzame Huizen Route, waarmee ik al tientallen mensen heb laten zien welke maatregelen je kunt treffen om energie te besparen. Ook bij Buurtkracht ben ik een lokale kartrekker. We maken mensen bewust hoe zij energie kunnen besparen, bijvoorbeeld door met warmtecamera’s naar warmtelekken te zoeken. Ook proberen we hen aan het denken te zetten over duurzaamheid.

Veel zelf installeren
Mijn duurzame huis en mijn ervaringen inspireren anderen. Soms komen mensen bij me op bezoek vanwege de zonnepanelen. Dan zien ze dat je ook andere maatregelen kunt treffen en hoe simpel dat eigenlijk is. Zo is mijn huis goed geïsoleerd, heb ik een houtgestookt fornuis met buffervat aangesloten op de cv en sinds kort heeft onze schuur een sedumdak. Veel installeer ik zelf. Die uitdaging is leuk, ik ben ook een beetje een Willy Wortel. Als scout en oud-marineman ben je redelijk allround.

Kennis delen met anderen
Als pionier loop je best weleens tegen zaken aan waar ook de toeleveranciers nog niet mee bezig zijn. Dan kijk ik op een online forum of ik er met anderen uit kan komen. Dat spreekt me ook aan bij powerpeers, dat je met peers, gelijkgestemden, je idealen deelt. Niet op een hoogdravende manier, maar heel doelgericht en praktisch. Het is bij mij per slot van rekening ook een beetje per ongeluk gegaan dat ik zo actief ben geworden in het verduurzamen van mijn huis. Inmiddels krijg ik zelfs maandelijks geld toe van powerpeers in plaats van dat ik geld betaal.”

Bron: NRC, augustus 2017, “Mijn duurzame huis en mijn ervaringen inspireren anderen”, verkregen via NRC

 
Scroll naar top