Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1961, Doornspijk

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

We wonen in een typisch jaren '60 huis. Toen we de woning in 2013 kochten, hadden we geen idee dat het een hele verbouwing zou worden. De woning had een smalle spouwmuur, gedeeltelijk houten vloeren en gedeeltelijk beton op zand, een oude HR-ketel, de bedrading was verouderd, lekkages en problemen met het riool.
We zijn enthousiast over natuurvriendelijke materialen en we wilden dat zoveel mogelijk gaan gebruiken. Dat is voor een groot deel gelukt maar omwille van de prijs van materialen en ons budget hebben we soms ook andere keuzes gemaakt. We hebben veel zelf gedaan en daar ook veel van geleerd. In ons huis kun je zien dat je ook bij een oud huis veel met natuurlijke materialen kunt doen. Het werkt fijner en is daarnaast ook veel gezonder voor jezelf. We zijn nog niet helemaal klaar maar al wel heel blij met het resultaat.

Kenmerken

Bouwjaar: 1961
Energielabel: B
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies, Passiefhuis, Houtskeletbouw, Aanbouw, Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie plat dak buitenkant (dakisolatie), Dakisolatie bij bouw, Na-isolatie gevel buitenkant (gevelisolatie), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Gevelisolatie bij bouw, Na-isolatie vloer, Vloerisolatie bij bouw, Drievoudig glas, Isolerende kozijnen, Leidingisolatie, Hout, Leemstuc, Gebruikte materialen, Milieuvriendelijke verf, Vloerverwarming, Wandverwarming, Mechanische afvoer ventilatie, Natuurlijke ventilatie, Warmtewisselaar douche, Led lampen, Zonnepanelen (PV), HR-ketel (Cv-ketel), Keramisch fornuis, Zuinige apparaten, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Stand-by-killer, Actieve zonwering, Groene energie, Gordijnen, Vloerbedekking, Regenwaterafkoppeling, Vogelbehuizing, Insectenhotel, Compostbak

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

In de voorkamer 20 cm hergebruikte polystyreen platen en dekvloer met vloerverwarming. Hergebruikte houten eiken vloeren. Muren met wandverwarming en leemstuc. De keukenvloer hebben we eruit gehaald en volgestort met 30 cm schelpen. Toen de keuken weer opgebouwd. Deel van de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met drievoudig glas. Een aanbouw gebouwd op een fundering van grindtegels en volgestort met schelpen en daar houtskeletbouw op. In 2020 asbest dakbeschot laten verwijderen en nageïsoleerd met harde houtvezelplaten (14cm). En van binnenuit aangevuld met 20 cm flexibele houtvezelplaat. In totaal Rc-waarde van ruim 8,5. In het interieur passen we zoveel mogelijk natuurlijke en dampopen materialen toe en proberen we het gebruik van kunststoffen te voorkomen. Hout op vloeren. Hout en leem op wanden. Gordijnen van katoen of linnen. Bezoekers benoemen wat dat we een prettig binnenhuisklimaat hebben.

Beschrijving energievoorziening van de woning

We hebben nog een HR-ketel. Sinds 2024 ook zonnepanelen. We proberen door grondige isolatie en lage temperatuurverwarming de warmtevraag zo ver terug te dringen dat we met een groot buffervat en evt. kleine warmtepomp het huis kunnen verwarmen.

Hoe is de ventilatie geregeld?

We hebben balansventilatie met wtw voorbereid door naar elke ruimte in huis ventilatiebuizen aan te leggen. We hebben nu eerst een vraaggestuurde mechanische ventilator geïnstalleerd.

Adviezen

We hebben vaak andere woningen bezocht en ideeën opgedaan. Je ziet en hoort wat goed werkt maar ook wat er beter kan. Het is echt een aanrader om woningen uit dezelfde bouwperiode als jouw huis te bezoeken. Denk vooruit en weet waar je uit wil komen. Vooral met leidingwerk is dat belangrijk of buizen voor balansventilatie. Plan waar het moet komen ook al sluit je het nog niet aan. Achteraf plek maken en wanden of kasten open maken is veel lastiger. Wat je doet, doe dat grondig en zorg dat volgende stappen erop aan kunnen sluiten anders moet je helaas soms iets overnieuw doen. Ook voor eventuele verkoop. Je koopt liever een woning waar een paar dingen goed zijn waar je op door kunt renoveren dan waar van alles half is gedaan en je sommige dingen overnieuw moet doen

Ervaringen

Werken met natuurlijke materialen zoals cellulose, houtvezelplaten werkt heel mooi en is heel goed zelf te doen. We hebben zowel wandverwarming als vloerverwarming maar als we het opnieuw zouden doen zouden we meer wandverwarming doen. Geniet van wat de natuur je geeft. Gebruik van hout en leem maken je huis tot een prettige en sfeervolle plek. Als je veel zelf gaat klussen, zorg dat je adempauze hebt en ook af en toe iets echt even kunt afronden. Dan houd je het overzicht en krijg je energie voor de volgende klus of fase.

Toekomstplannen

Buitengevelisolatie
CO2-gestuurde balansventilatie
Daarna verwarmingssysteem erop afstemmen; alles lage temp. verwarming. bij voorkeur wandverwarming.
Zonneboiler met groot buffervat
Kruipruimte van de rest van het huis isoleren.
Toiletspoeling met regenwater.

Buitengevel isoleren



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud