Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2020, Deurne

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

De woning is een in 2020 ver-/herbouwde bungalow uit 1966. Een aantal muren is gesloopt en de woning is uitgebreid. De doelstelling was een woning te krijgen die voldoet aan de BENG-norm of aan label A++++. Daarvoor zijn de verschillende muren voorzien van verschillende soorten isolatie en hebben alle een isolatiewaarde tussen 5 en 7,5 m2K/W. De verschillende dakdelen hebben een isolatiewaarde tussen 6 en 7 m2K/W. Door de hele woning ligt vloerverwarming. De vloer heeft een isolatiewaarde van 4,5 m2K/W. Alle ramen zijn voorzien van triple glas. Overstek en beplanting zijn zo gekozen dat de zon in de winter vrij toegang tot de woning heeft en in de zomer wordt afgedekt.
De woning is voorzien van een (bodem) water/water warmtepomp, zonnepanelen en een warmte terug wisseling (WTW) voor de ventilatie, is van het gas losgekoppeld en levert zo'n 10.000kWh per jaar terug aan het net.
Onder de tuin ligt een hemelwaterbuffer van 7 m3 om de tuin te besproeien.
In 2025 is een thuisbatterij geplaatst van 5,4 kWh.

Kenmerken

Bouwjaar: 2020
Energielabel: Onbekend
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Aardgasvrij, Nul-op-de-meter woning, Nulenergiewoning,

Toegepaste maatregelen

Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Airco, Warmtepomp, Bodem/water warmtepomp verticale collector, Wandverwarming, Vloerverwarming, Centrale balansventilatie, Dakisolatie bij bouw, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Domotica, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Energiemonitor, Slimme meter, Drievoudig glas, Infraroodverwarming, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Energieleverende woning, Passiefhuis, Nul-op-de-meter woning, Levensloopbestendig, Zongericht, Gevelisolatie bij bouw, Spouwisolatie bij bouw (spouwmuur), Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Wandisolatie buiten, Spouwisolatie (spouwmuur), Gordijnen, Meubels, Vloerbedekking, Waterontharding, Hout, Inductie fornuis, Isolerende deur, Isolerende kozijnen, Milieuvriendelijke verf, Kalkstuc / Kalkmortel, Ontwerpmaatregelen, Passieve zonwering, Kierdichting, Leidingisolatie, Zonnepanelen (PV), Regenwater hergebruik, Led lampen, Tuininrichting, CO2-sensor (ventilatie), Vloerisolatie bij bouw, Water/water warmtepomp met absorbers, Zuinige apparaten, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Groene energie, Eten & Drinken

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Verschillende soorten isolatie: Gevels: 70 mm steenwolvlokken in oude spouw met voorzetwand van 100 mm steenwol, buitenspouwblad vervangen door 140 mm Resol isolatie, 120 mm Resol isolatie in brede spouw Dak: PIR isolatie buitenkant dak, PIR isolatie binnenkant dak, steenwol binnenkant dak. Vloer: EPS isolatie tussen constructievloer en dekvloer/vloerverwarming.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning is aardgasvrij. Vloerverwarming en tapwater worden gevoed door een water/water warmtepomp met een SCOP=6 voor de verwarming en SCOP=4 voor warm water. Koken gebeurt op een inductiekookplaat. De warmtepomp heeft passieve koeling (de koeling vraagt niet meer dan 50Watt), die de vloer en daarmee de woning koel houdt in de zomer (aan TO-juli wordt voldaan).

Hoe is de ventilatie geregeld?

Er is balansventilatie met WarmteTerugWinning (WTW) toegepast. Sommige ruimtes hebben op zich een balansventilatie (de toegevoerde lucht is gelijk aan de afgevoerde lucht. Ander ruimtes staan in cascade (toevoer in één ruimte, onder de deuren wordt lucht afgevoerd naar andere ruimtes (bijv. WC) waar alleen afzuiging plaatsvindt.

Ervaringen

De woning is behaaglijk en energiezuinig. We hebben voor sommige ramen buiten-screens moeten toepassen om de temperatuur in een hete zomer niet te ver te laten oplopen. Ook wordt geëxperimenteerd met ventilatoren die over de vloer blazen om de koeling effectiever te maken.

Toekomstplannen

Voorlopig voldoet de woning aan de verwachtingen.

Tips

Kijk bij verduurzaming niet alleen naar verwarming, maar zeker ook of voldoende koelcapaciteit aanwezig is. Niet iedere aannemer heeft kennis van nul-op-de-meter woningen. Dagelijkse aanwezigheid op de bouw is daarom noodzakelijk.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud