Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2024, Loo

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Aanbouw bestaande woning

De aanbouw bestaat uit een nieuwe entree, kantoor en schuur. Het wordt volledig in hout gebouwd en voorzien van een groendak en enkele extra PV panelen. Bij de materialen keuze is zoveel mogelijk gekozen voor natuurlijke materialen en wordt de aanbouw net als de woning goed geïsoleerd (Rc-waarde 5). Waar geen natuurlijke materialen mogelijk zijn (zoals de fundering) is gekozen voor hergebruik of milieuvriendelijke alternatieven. Zo is het beton is 30% betongranulaat (gerecylend beton) toegepast en riolering aangelegd met PE (en niet met PVC). De kozijnen worden gemaakt met accoya hout en de gevelafwerking is met thermisch verduurzaamd populierenhout uit Nederland. 
 

Ook het woonhuis, bouwjaar 1920, staat op de Duurzame Huizen Route. Je bekijkt hem hier >duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1920-loo

Kenmerken

Bouwjaar: 2024
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Aardgasvrij, Houtskeletbouw, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Actieve zonwering, Zomernachtkoeling, Dakisolatie bij bouw, Vegetatiedak (groendak), Temperatuurregeling per vertrek, Drievoudig glas, Infraroodverwarming, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Architectuur, Aanbouw, Houtskeletbouw, Gevelisolatie bij bouw, Wandisolatie binnen, Hout, Isolerende kozijnen, Natuurlijke ventilatie, Projectleiding, Zonnepanelen (PV), Regenwater hergebruik, Led lampen, Vloerisolatie bij bouw

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

HSB wanden en dak geïsoleerd met Thermoflex (houtvezelisolatie). Naden afgewerkt met luchtdichtingstape. Binnenwanden zijn gevuld met Metisse (gerecyclede katoenvezels) voor thermische & akoestische isolatie.

Beschrijving energievoorziening van de woning

In het woonhuis is een luchtwarmte pomp aanwezig geweest met een binnenunit. Deze heeft het echter na zo'n 6 - 7 jaar al begeven. Mogelijke oorzaak te hard gewerkt door een te hoge onderdruk en feitelijk een verkeerd advies bij de installatie. We hebben meerdere installatie adviezen gekregen en concrete offertes voor warmte pompen. Ieder advies kwam echter uit een op een warmte pomp met een grote buitenunit. Een buitenunit vinden wij echter een flinke hoeveelheid geluidsoverlast creëren en serieuze opties voor geluidsreducerende maatregelen zijn beperkt aan ons geadviseerd. UIteindelijk hebben we voor een voor ons bekende en eenvoudige oplossing gekozen. Een kleine elektrische boiler voor warm water en infraroodpanelen voor verwarming. Met de mogelijkheid dat in de toekomst, mocht de verwarming met alleen infraroodpanelen te weinig blijven te zijn, een kleine massakachel (Tichelkachel) kan worden geplaatst.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Vanuit de verplichtingen van het Bouwbesluit is er ventilatie op het toilet. Verder is de ventilatie vraaggestuurd (actief openzetten van een raam).

Ervaringen

Met een architect hebben we de plannen voor de aanbouw uitgewerkt. Vervolgens zijn offertes opgevraagd voor het maken van het bouwwerk en hebben we gekozen voor ECO+BOUW. ECO+BOUW heeft samen met de architect ook voor de bouwtekeningen gezorgd. Inmiddels zijn in augustus 2023 de oude steense schuur en kleine kas die er stonden gesloopt. In september is de nieuwe fundering uitgegraven, palen en fundering gestort (met beton met hergebuikt betongranulaat) en voorzieningen aangelegd voor riool, leidingwater, hergebruik van regenwater en elektra. In oktober is de vloer gestort en eind november zal het houtsketet in elkaar worden gezet.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud