Groendaken in bloei

Met een groendak geef je een leuk accent aan je woning of schuur en het heeft een aantal prettige voordelen. De periode van april tot en met juni is een geschikte tijd om een groendak aan te leggen. Wil je je oriënteren? Bij de Duurzame Huizen Route zijn mooie voorbeelden te zien.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak gevuld met plantjes. Het wordt ook wel een vegetatiedak genoemd. De planten op het dak houden vocht vast en dit werkt koelend. Zo blijft de ruimte onder een groendak koel. Planten kunnen zelfs water filteren, vertelt een huiseigenaar uit Nijmegen: “Het overtollige water stroomt naar de wat grotere vijver. Het is schoon water dat van mijn dak afkomt, doordat het gefilterd wordt door de sedumplantjes van het groendak.”

Groendaken zijn er in alle soorten en maten. Zoals een sedumdak met of zonder bloeiende bloemen, of een dak met mos, turf, grassen of zelfs kruiden. Als er bloeiende planten tussen zitten verschijnt er in het voorjaar een zee aan rode, roze of gele bloemetjes. Daar zijn de vlinders en bijen ook blij mee!

De voordelen
  • Werkt verkoelend
  • Onderhoudsarm
  • Bloeiende groendaken zijn goed voor de biodiversiteit
  • Geeft een mooie sfeer
  • Bij sommige gemeenten is het mogelijk een subsidie voor een vegetatiedak aan te vragen.

Deze huizen hebben een groendak

Tientallen huiseigenaren bij de Duurzame Huizen Route hebben een groendak. Er is een grote variatie te zien. Zowel een plat dak van een woning of schuur en zelf op schuine daken is het mogelijk. Hieronder is een mooi overzicht van de diverse voorbeelden. Klik op de foto voor meer informatie over het betreffende dak.

Wil je in contact komen met de huiseigenaar, laat dan je vraag achter via de knop ‘stel een vraag‘ bij de betreffende woning.


Bekijk meer groendaken bij de voorbeeldwoningen. Filter daar op de maatregel ‘Vegetatiedak (groendak)’.
Neem ook eens een kijkje bij de Nationale Tuin & Klimaat Route, voor meer groene tips en ideeën.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud