Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1893, Schiedam



Omschrijving

Halfsteenshuis uit 1893, daardoor bij aanschaf energielabel E. Hoewel zeer begaan met duurzaamheid, zorgde ons lekke krot voor een vrijwel onmogelijke opgave om een energieneutrale woning te creëren. Na de plaatsing van de eerste zonnepanelen in 2012 werd ik geraakt door het virus, en werd de uitdaging steeds groter!

In de 'eerste tranche' hebben we, naast de zonnepanelen, het huis van de buitenzijde geïsoleerd en voorzien van een zonneboiler en een Hout-CV-kachel voor warm water en verwarming. Gevolg: reductie van de (netto) energiebehoefte met circa 90% voor stroom en circa 75% voor gas.

Eind 2016 hebben we de volgende stap gezet: van het gas af! Omdat we toch flink gingen uitbouwen hebben we het grootste deel van de buitenmuren en het dak en de gehele vloer voorzien van een dik pak isolatie. 

Bij alle werkzaamheden was de CV-installatie bijna geheel ontmanteld. Een nieuw CV-netwerk zou duurder zijn dan een set infrarood-panelen, dus die keuze was gauw gemaakt. Samen met een Quooker, inductiekookplaat en doorstroomverwarmer is ons huis nu helemaal all electric. 

Omdat houtstook, hoewel CO2-neutraal, steeds meer een issue is geworden, hebben we de de hout-CV-kachel vervangen door een pellet-CV-kachel. De pelletkachel kan ook de (zonne)boiler en de enige overgebleven radiator in de badkamer verwarmen. Met een pelletkachel is de verbranding zo optimaal mogelijk zodat fijnstof en andere overlast tot een minimum beperkt blijft. Uiteraard gebruiken we -als we de pelletkachel nog gebruiken- alleen maar ‘lokaal’ en circulair geproduceerde pellets in papieren zakken😇

Na deze grootscheepse operatie hebben we gekeken hoe de balans uitsloeg. Dat heeft geresulteerd in het plaatsen van 10 extra zonnepanelen in 2017. In 2021 heb ik er nog eens 3 bijgeplaatst, zodat ik ook zónder het gebruik van de pelletkachel het huis 0 op de meter kan noemen en dat ding nu dus vooral decoratief is. 

Mijn energierekening is nu al jaren negatief! Als je al wil beginnen over terugverdientijd: ik zie de gasprijzen stijgen en realiseer me dat die terugverdientijd alleen maar korter en korter wordt. Het is wel wrang dat degenen die het zich minder kunnen veroorloven maatregelen te nemen eerder worden geconfronteerd met die hogere kosten: energiearmoede ligt op de loer. Verder spreek ik liever niet over terugverdientijd, omdat het op natuurlijke momenten ook gewoon een kwestie is van keuzes maken. Bij mijn verbouwing had ik vergelijkbare bedragen moeten neerleggen voor andere keuzes zoals een nieuwe CV-installatie en een gasfornuis; en dat zijn zaken die conservatieve aannemers helaas nog steeds niet als keuze, maar als voldongen feit presenteren. Maar had ik gekozen voor een nieuwe CV en een gasfornuis, dan had je níémand gehoord over ‘investeringen’ of ‘terugverdientijd’. Het is dus zaak om op natuurlijk momenten bij investeringen in je woning de juiste keuzes te maken. Dus koop je een nieuwe keuken, neem je een nieuwe vloer, fix je je dak of bouw je aan: dat zijn de momenten om maatregelen te nemen waar je nooit spijt van zult krijgen!

Omdat een huis nooit af is, ben ik nu bezig om op de bovenverdieping een WTW-ventilatieunit aan te leggen. Daarnaast denk ik, in combinatie met onze elektrische auto, voorzichtig na over een batterijsysteem waarmee ik de pieken en dalen in mijn energieverbruik gedurende zeker ⅔ van het jaar zelf op zou kunnen vangen.

Kenmerken

Bouwjaar: 1893
Energielabel: A
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Aardgasvrij, Houtskeletbouw, Nul-op-de-meter woning,

Toegepaste maatregelen

Zonnepanelen (PV)

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Buitengevel en plat dak van bijkeuken voorzien van ‘piepschuim’ na-isolatie. Bij grootscheepse uitbouw houtskeletbouw met optimale isolatie toegepast.

Beschrijving energievoorziening van de woning

21 zonnepanelen en een zonneboiler.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Nu nog niet (althans, alleen met ramen en roosters), maar ik ben bezig op de bovenverdieping een WTW-unit aan te leggen.

Adviezen

Soms moet je dingen gewoon doen! Het is werkelijk van de gekke dat er nog steeds aannemers zijn die bij grote verbouwing adviseren de CV gewoon weer terug te bouwen en er niet -op zijn minst- lagetemperatuurverwarming van te maken. Zelfde met nieuwe keukens en gasfornuizen. De energietransitie hoeft en kan echt niet van de een op de andere dag, maar laat vooral de noregret-maatregelen niet lopen!

Toekomstplannen

Op dit moment ben ik bezig een WTW-unit aan te leggen op de bovenverdieping omdat het daar nu iets té goed geïsoleerd is. Het platte dak tussen twee schuine daken is vrij groot. Daar wil ik te zijner tijd een sedumdak van maken. Omdat we nu ook elektrisch rijden, heb ik een prima thuisbatterij tot mijn beschikking. Zodra ik plek heb gemaakt in mijn garage (maar dat is nogal een opgave…) wil ik gaan experimenteren met het zelf opvangen van pieken en dalen in mijn verbruik gedurende minstens 2/3 van het jaar.

Tips

Zie adviezen:)



Beschreven maatregelen
Interviews

Duurzame Huizen Route: Jeroen Ooijevaar houdt open huis

Zaterdag 11 november 2017 zijn vele duurzame huizen te bezichtigen in het kader van de “Duurzame Huizen Route”. In Schiedam is één huis te bezichtigen: de gasloze woning uit 1893 van fractievoorzitter van GroenLinks Jeroen Ooijevaar.

In 2008 kocht Jeroen Ooijevaar een smal hoekhuis in Schiedam Oost. Halfsteens, nauwelijks geïsoleerd en dientengevolge energielabel E. Hoe anders is dat huis nu! Jeroen: “het begon met een paar zonnepanelen. Toen isoleerden we de buitengevel, installeerden een zonneboiler en waren we al een heel end.” Na deze ingrepen was Jeroen's netto stroomverbruik tot 0 gereduceerd en zijn gasverbruik met meer dan 75%. 

Het gezin werd echter groter en het huis daardoor aan de kleine kant. Omdat het gezin Schiedam Oost in zijn hart had gesloten, koos het voor een rigoureuze uitbouw: een kopie van het huis naast het oude huis. “We hebben nu bijna twee keer zoveel ruimte. De ene gevel is uit 1893, de andere 124 jaar jonger.”

Het spreekt vanzelf dat het nieuwe deel aan alle hedendaagse eisen op het vlak van isolatie voldoet. Ook het oude deel is zo goed mogelijk onder handen genomen. Vanzelfsprekend keerde ook de CV-installatie niet terug: verwarming geschiedt nu met een pelletkachel en infraroodpanelen. Voor warm water zorgen de zon, de pelletkachel en een doorstroomverwarmer. De gasaansluiting kon dus de deur uit.

Jeroen doet mee aan de Duurzame Huizen Route met een missie: “Ik vind dat je moet tonen dat als je toch gaat verbouwen, van het gas af gaan helemaal niet zo ingrijpend is. Schiedam is een gemeente die niet voorop loopt in ambitie. Er moet getoond worden wat er allemaal mogelijk is. Als de gemeente dat niet doet, moet de echte transitie dus echt van inwoners komen. Graag laat ik dus zien dat het kan!”

Jeroen's huis is zaterdag 11 november 2017 te bezichtigen van 11:00 tot 14:00 uur. Aanmelden kan via de website van de Duurzame Huizen Route.

Bron: Groenlinks Schiedam, 6 november 2017, Duurzame Huizen Route: Jeroen Ooijevaar houdt open huis, verkregen via Groenlinks Schiedam




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud