Hoekwoning - 1937, Zaandam
Omschrijving
Nul-op-de-meter, gasloos, CO2- negatief en nagenoeg fijnstofvrij met een pelletkachel-cv, fijnstoffilter, zonneboiler, domotica, zonnepanelen, inductie-kookplaat, dubbel glas en na-isolatie van dak-, vloer,-/ kruipruimte en spouwmuur.
Door slimme keuzes en met echt efficiënte maatregelen zijn de investeringen laag gehouden maar is het rendement heel hoog geworden. Het resultaat is een enorme CO2 besparing (de pelletkachel-cv bespaart jaarlijks ca. 6 ton t.o.v. een cv systeem op aardgas en 4 ton t.o.v. all-electric en de zonneboiler en de zonnepanelen besparen elk ook nog eens 2 ton), een negatieve energierekening en extreem korte terugverdientijd (ca. 7 en 1/2 jaar). Zie ook mijn blog op https://peter.pgit.nl/wonen/een-duurzaam-verwarmingssysteem voor een uitgebreide beschrijving van het verwarmingssysteem en (links naar) de overige toegepaste maatregelen.
In 2020 was deze woning in zijn categorie genomineerd als duurzaamste woning van Nederland. Check en beluister het interview met Zaanradio n.a.v. deze nominatie op https://www.rtvzaanstreek.nl/duurzaamste-huis-van-nederland-wellicht-in-zaandam/content/item?1166416.
Inmiddels heb ik dit huis verruild voor een grandioze vrijstaande woning in het prachtige en bosrijke Ter Apel, dat nu uiteraard op (bijna) dezelfde wijze een óók weer nul-op-de-meter en gasloos is gemaakt!
Zie https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1995-ter-apel
Kenmerken
Bouwjaar: 1937
Energielabel:
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning:
Nul-op-de-meter woning,
Aardgasvrij,
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Doe het zelf dakisolatie (glaswol met dampremmende folie achter gipsplaat), vloerisolatie met Tonzon luchtzakken, kruipruimte bedekt met landbouwplastic, HR+ dubbelglas in bestaande ramen en deuren, spouwmuur gevuld met hr+ (gecoate polystyreen) parels, tochtstrip etc.
Beschrijving energievoorziening van de woning
zonneboiler (200 ltr) met 2 vlakke plaat collectoren, 12 zonnepanelen (250 Wp, poly-kristalijn, totaal 3kWp), pelletkachel-cv installatie met buffervat (200 ltr) en (electrostatisch) fijnstoffilter (Oekotube).
Hoe is de ventilatie geregeld?
ventilatieroosters in de spouw en bij kunnen gewoon de ramen open!
Adviezen
- Je huis verduurzamen hoeft helemaal niet zo duur te zijn, als je kiest voor logische oplossingen, simpele techniek en waar mogelijk zelf doen. - Na-isolatie, zonnepanelen, een zonneboiler, stoken op houtpellets, energie besparen en slim toepassen van domotica sparen niet alleen CO2 en het milieu, maar ook je portemonee! - Bewust en zuinig omgaan met energie kost niets, maar levert wel veel op. Meten is weten! - Ook gasloos worden? Er zijn veel goedkopere en veel duurzamere alternatieven dan de warmtepomp! N.B. een warmtepomp zonder zonnepanelen en zonneboiler doet de CO2 uitstoot zelfs toenemen en is dus niet klimaat- en milieuvriendelijk! - Weiger gerust de misleidende en illegale "afsluitboete". Zie / lees https://www.polderhuis.org/gasverlaters/20200519-De-afsluitboete-bestaat-niet-v1.pdf - Zaanstad heeft helaas de nul-op-de-meter subsidie (2900,- in 2018) afgeschaft, maar er zijn deelsubsidies voor in de plaats gekomen. Informeer ernaar en maak er gebruik van!
Ervaringen
Er is in Nederland (nog steeds) zo weinig kennis, ervaring en vakmanschap beschikbaar; ik heb als één van de "pioniers" enorm veel zelf moeten uitzoeken (lang leve het internet en Tweakers!) en regelen en het was een lange weg met veel vallen en opstaan. Maar uiteindelijk is het gelukt om mijn huis op een zeer betaalbare manier energie-neutraal en gasloos te maken en levert het enorm veel bevrediging én geld op!
Toekomstplannen
Slimme pompschakelingen: bypass van pelletkachel-cv direct naar buffervat en afvoeren van overtollige warmte uit de zonneboiler naar het buffervat als de zonneboiler al warm genoeg is voor tapwater. Regenwaterafkoppeling en mogelijk -hergebruik voor toilet.