Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1920, LeeuwardenOmschrijving

Onze tussenwoning uit ongeveer 1920 hebben wij in 2020 volledig gerenoveerd en all-electric gemaakt. Het kan dus wel, een oud huis van het gas af halen.

Kenmerken

Bouwjaar: 1920
Energielabel: A++++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning,

Toegepaste maatregelen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Vloer, dak en wand isolatie (Isobooster) plus HR+++ glas in nieuwe (houten) kozijnen en vacuümglas in bestaande kozijnen. De wand isolatie is meerdere lagen warmte kerend folie met een bubbelplastic daarbij om de lucht stil te laten staan, het dak is voorzien van 17 cm PIR platen. De vloer was al geïsoleerd. Hier hebben we alleen vloerverwarming en PCM's aan toegevoegd. De bouwwerkzaamheden zijn uitgevoerd door een bouwbedrijf uit de buurt.

Beschrijving energievoorziening van de woning

12 zonnepanelen (Sunpower) op het dak. Deze sturen de warmtepomp overdag aan. De warmtepomp geeft energie aan de vloerverwarming met PCM's en verwarmt een buffervat voor warm water. 's Nachts staat de warmtepomp uit.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Mechanische afzuiging met CO2 detectie in elke ruimte. In elke ruimte komt verse lucht binnen door roosters boven het raam zonder dat er tocht ontstaat. Om het huis te koelen maken wij gebruik van midzomernacht ventilatie door het dakraam. Het gehele systeem werkt op over/onderdruk.

Adviezen

Laat je niet door "verduurzamende" partijen met veel doorklik mogelijkheden vertellen wat je moet doen. Vaak is de intentie daar niet dat jij wordt geholpen, eerder dat de "partners" hun producten kunnen slijten. Vaak zijn dit geen maatwerkoplossingen. Kijk eerst wat je verbruikt, wat je kan besparen en maak daar een plan op. Ga niet uit van wat je nu verbruikt want bij verduurzaming ga je echt minder verbruiken als je goed isoleert.

Ervaringen

Toen we begonnen hadden we niet gedacht dat het eigenlijk zo eenvoudig zou zijn. Het bouwbedrijf dacht heel fijn mee en kwam zelf ook met oplossingen of producten om nog meer energie te kunnen besparen in het eindresultaat.

Het leukste is misschien nog wel dat we in onze energie rekening absoluut het verschil zien. Van elk jaar toch wat bij te moeten betalen bij de eindafrekening naar een fors bedrag jaarlijks terug.

Toekomstplannen

Lekker blijven wonen en kijken waar we nog meer energie kunnen besparen. Wellicht nog sedum op het dak maar daar moeten we eerst verder induiken. De constructie kan nu net niet hebben.

Tips

Als je alles in een keer kan aanpakken doe dat dan. Maak anders een plan waarin je in gedeelten je huis aanpakt. Energie zuinig (neutraal) maken van een oude woning is absoluut mogelijk het vraagt wel wat meer tijd, doorzettingsvermogen en vooral heel veel negeren van vooroordelen..


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud