Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1985, Houten

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Stap voor stap heb ik ons rijtjeshuis gerenoveerd. Eerst een schuur gebouwd met 12 zonnepanelen, daarna een uitbouw. Beneden alle binnenmuren eruit en WC verplaatst. Ook een lucht/water warmtepomp aan laten sluiten met vloerverwarming. De beneden verdieping is klaargekomen in 2016. Gelijk daarna hebben we extra vloerisolatie uitgevoerd. In het volgende jaar hebben we ook op de tussen verdieping vloerverwarming aangelegd en mechanische ventilatie in het gehele huis. In 2020 al het oude dubbele glas vervangen door HR++ of HR+++ glas. Ook hebben we onze oude zonnepanelen (20 jaar oud) die slecht gingen functioneren vervangen door nieuwe. Tenslotte hebben we in 2023 een WTW geplaatst.

Met de renovatie hebben we ons huis ook levensloop bestendig gemaakt. O.a.: Badkamer met inloopdouche en mogelijkheid tot het plaatsen van traplift. Waar mogelijk hebben we wijdere deuren geplaatst. Groter toilet beneden met mogelijkheid tot douchen.

Kenmerken

Bouwjaar: 1985
Energielabel: A+++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Levensloopbestendig, Dakisolatie buitenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), Nul-op-de-meter woning, Aanbouw, Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, Na-isolatie vloer, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Drievoudig glas, Overige bouwmaterialen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Thermostatische radiatorkranen, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Elektrische auto, Groene energie, Energiezuinige wasmachine

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Met uitzondering van de vloer was het hele huis bij de bouw zo goed geïsoleerd dat deze niet verbeterd kon worden. Toen bleek dat de vloerverwarming toch te veel warmte verloor in de kruipruimte in deze nog na-geïsoleerd.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De woning is van het gas af en heeft voldoende zonnepanelen om zelfs elektrisch te rijden.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Sinds kort hebben wij warmte-terugwin-ventilatie.

Adviezen

Als je iets wil doen moet je het zelf het initiatief nemen. Overheidsinstanties werken vaak niet echt mee. Verwacht het niet van anderen, maar ga kijken hoe anderen het gedaan hebben. Wij kregen ook de echte visie nadat we bij een open huizen dag geweest waren en toen zagen dat het voor ons ook mogelijk zou kunnen zijn.

Ervaringen

(sep. 2016) Ik ben vorig jaar gepensioneerd en houd van klussen. Ons huis was niet bepaald levensloop bestendig en we moesten besluiten of we gingen verhuizen of dat we ons huis moesten aanpassen. Een Nul-energie huis is al tijden mijn droom. We hadden een hete lucht verwarming die aan zijn einde was en dus kwam van het een het ander. Stap voor stap ben ik ons eigen huis aan het renoveren. Eerst een schuur gebouwd met 12 zonnepanelen, daarna een uitbouw. Beneden alle binnenmuren eruit en WC verplaatst. Ook een lucht-water warmtepomp aan laten sluiten met vloerverwarming. Niet alleen de beneden verdieping, maar ook de rest van het huis is nu allang klaar en waarbij wij nog verschillende maatregelen getroffen hebben.

Toekomstplannen

Wij kunnen niet veel meer doen op het gebied van verduurzaming.



Beschreven maatregelen
Interviews

Trefpunt Houten (9 november 2016)

Binnenkijken bij duurzaam huis

Klik op bovenstaande afbeelding om de afbeelding te vergroten.

Bron: Edna Smet (9 november 2016). Binnenkijken bij een duurzaam huis. Via Trefpunt Houten.

 

Interview NOS

Interview NOS maandag 24 augustus (vanaf 20:38)




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud