Vrijstaande woning - 1963, Bennekom
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Onze woning is gebouwd in 1963 en door ons verbouwd in 2018. Het aantal m2 is uitgebreid van 122 m2 naar 150 m2.
Voorafgaand aan de verbouwing zijn alle elementen die we opnieuw konden gebruiken er voorzichtig uit gesloopt. Zo zijn de hardstenen dorpels, lateien, het sanitair van de badkamer en o.a. de nog vrij jonge oven weer in de nieuwe situatie ingebouwd. De bijzondere bakstenen van de buitenmuur waren niet meer verkrijgbaar. Gelukkig konden we na het neerhalen van de verschillende muren veel bakstenen schoon bikken om hier weer nieuwe muren van te metselen.
De bouwmaterialen en alle andere spullen (keuken, dakpannen, deuren, kozijnen, bubbelbad en o.a. oude radiatoren) vonden gretig aftrek op marktplaats.
Het huis is behalve energieneutraal ook levensloopbestendig gemaakt (slapen op de begane grond en geen drempels tussen de verschillende ruimtes en naar buiten).
Onze woning is nu voorzien van 14 cm vloerisolatie, vloerverwarming, spouwmuurisolatie, 17 cm dakisolatie en triple glas.
We verwarmen de woning met een NIBE warmtepomp aangesloten op 12 Triple Solar (PVT) warmtepomppanelen. De panelen zorgen voor de warmtewisseling en elektra voor de warmtepomp. Deze installatie maakte de gasaansluiting overbodig.
18 PV panelen verzorgen de overige elektra-vraag. De opbrengst van de PV en PVT panelen is op jaarbasis gemiddeld 6,8 MWh. Het verbruik is vanwege ‘het opladen aan huis’ van de elektrische auto toegenomen waardoor we nu een gemiddeld jaarverbruik hebben van 6 MWh.
Alle nieuwe apparatuur in huis is minimaal A+; alle verlichting is LED. Voor het bewust omgaan met leidingwater zijn de hemelwaterafvoeren gebundeld en komen uit in een regenwatertank van 6000 liter. Met dit (gefilterde) regenwater spoelen we het toilet, doen we de was en sproeien de tuin.
Door bovenstaande maatregelen is ons energielabel van F naar A gegaan. Door de zonnepanelen leveren we meer elektra terug dan dat we gebruiken.
Kenmerken
Bouwjaar: 1963
Energielabel: A
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Nul-op-de-meter woning,
Aardgasvrij,
Bedrijfsmatig betrokken als:
Vanwege interesse en gedeeltelijke know how van energie is alle elektra persoonlijk aangepast en uitgevoerd.
Toegepaste maatregelen
Energielabel, Nul-op-de-meter woning, Aanbouw, Levensloopbestendig, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie zoldervloer, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Vloerisolatie bij bouw, Isolerende kozijnen, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leidingisolatie, Luiken, Vloerverwarming, PVT-panelen (zonnepanelen), Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Actieve zonwering, Regenwater hergebruik, Domotica, Temperatuurregeling per vertrek, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Zuinige wasdroger, Gordijnen, Tuininrichting, Architectuur
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Voorheen: glasvezel dak isolatie, 60 mm, Dubbel glas in houten kozijnen. Nu Knauf Insulation Naturoll 035 glaswol dak isolatie 170 mm met dampremmende folie afgespannen, Triple glas in geïsoleerde aluminium kozijnen.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Zonnepanelen, warmtepomp-panelen en een warmtepomp.
Hoe is de ventilatie geregeld?
In de vochtige ruimtes mechanisch; voor het overige natuurlijk.
Adviezen
Plan alles van te voren en maak een draaiboek. Hou rekening met je budget en bewaak dit goed.
Ervaringen
Goed geplande probleemloze verbouwing. In de winter gepland en in het voorjaar de ruwbouw uit laten voeren. In de zomer hebben we de verbouwing met hulp van familie afgerond.
Toekomstplannen
Hier heel lang en onbezorgd blijven wonen.
Tips
Raadpleeg een Architect wanneer het om een grondige verbouwing gaat.
Beschreven maatregelen
Interviews