Vrijstaande woning - 1997, Almere

Vrijstaande woning - 1997, Almere

Woning
HR++ glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2020
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Vervangen van 23m2 traditioneel dubbelglas door HR++ glas, twee ventilatieroosters achterwege laten
Ervaringen
Direct na plaatsing vn het glas werd het een stuk behagelijker in huis. De koudeval en de tocht (veroorzaakt door twee tegenover elkaar gemonteerde ventilatieroosters van elk ruim 2 meter lengte) waren verdwenen. We kunnen niet berekenen wat de financiële besparing is, maar de door de leverancier ingeschatte 5% zal zeker worden behaald
Tip
We hebben tegelijkertijd het dak laten vernieuwen (was noodzakelijk) en laten na-isoleren. De totaal ontvangen subsidie maakt dat het vervangen van het glas nagenoeg gratis was. Vraag bij meerdere bedrijven advies, dit bleek in ons geval nogal uiteenlopend.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
CGE Almere
Jaar toepassing:
2015 en 2017 met uitbreiding in 2021
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Plaatsing van twee sets zonnepanelen
Ervaringen
In januari 2015 is een Solar Frontier systeem van 24 panelen plus omvormer geplaatst met een totaal vermogen van 4,08kWp voor het opwekken van de eigen energiebehoefte (huis plus vijver). Dit systeem heeft tot nu toe een jaarlijks rendement gehad boven de 100% en de investering is in het eerste kwartaal van 2021, dus in in iets meer dan 6 jaar, zijn terugverdiend. In april 2017 is een tweede systeem geplaatst met JA Solar panelen (3,6kWp) en een SolarEdge omvormer. Het gemiddeld rendement van dit systeem is ongeveer 94%. De opbrengst wordt volledig gebruikt voor het opladen van onze volledig elektrische auto (22.000 km per jaar). Mede door de gunstige bijtelling en een vergoeding voor de opgewekte energie in het eerste jaar is zaten we in 2020 al op break-even. Deze installatie is in maart 2021 uitgebreid met 10 panelen (3,8kWp) om ook de warmtepomp grotendeels van zelf opgewekte energie te voorzien
Tip
Laat je goed adviseren en let erop dat de installateur ook na ingebruikname service verleent. Dat mag iets meer kosten (al was dat bij ons niet het geval)
Elektrische auto
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Wij rijden volledig elektrisch. Het eerste jaar een Mercedes B250, daarna ruim 1,5 jaar een Renault ZOE en sinds maart 2020 een Opel Ampera E.
Ervaringen
De Mercedes reed uitstekend maar had voor ons gebruik een te kleine actieradius (28 kWh, 140-210km), zodat we zeer vaak onderweg moesten laden. De Renault ZOE deed het wat dat betreft een stuk beter (41kWh, 260-350km), maar bleek voor ons een maatje te klein te zijn. De Ampera is zowel qua actieradius (60kWh, 350-480km) als binnenruimte perfect. Enige nadeel is dat er geen trekhaak onder kan. Een fietsendragerhaak kan wel, maar deze is erg prijzig.
Tip
Als je kunt laden van eigen panelen, dan is elektrisch rijden een prima optie. Volgens onze berekeningen ben je dan all-in op termijn niet duurder uit dan met een benzine- of dieselauto. Bij incidentele behoefte aan een trekhaak kun je een auto lenen of huren.
Energiebespaarlening
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Nationaal Warmtefonds
Jaar toepassing:
2020
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Lening afgesloten voor na-isolatie van het dak, plaatsing van HR++ glas en zonneboiler
Ervaringen
Gemakkelijk te doorlopen proces, door overlegging van offertes en financiële gegevens. Uitstekende klantenservice bij Nationaal Warmtefonds. Gunstige rente, die fiscaal aftrekbaar is
  • vooraanzicht

  • dak

  • warmtepomp en boiler

Ervaringen met de (ver)bouw
Met de eerste set zonnepanelen zaten we begin 2e kwartaal 2021, dus al na iets meer dan zes jaar, op break-even. Bijna alle stroom voor de auto halen we van ons eigen dak. Het HR++ glas en de dakisolatie hebben in de winter van 2020/2021 al hun nut bewezen. We zijn verlost van de koudeval bij de ramen en tijdens de hittegolf in 2021 hebben we het vrij lang koel kunnen houden. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp is tot nu toe hoger dan verwacht, maar de kosten zijn nog wel lager dan de variabele kosten van het warmtenet waar we afscheid van hebben genomen.
Plannen voor de toekomst
Wij zijn in principe klaar. Misschien ooit nog een beetje extra vloerisolatie.
Adviezen
Laat je door meerdere aanbieders informeren en stel vooral heel veel kritische vragen. Bedrijven die de tijd nemen zijn over het algemeen iets duurder, maar dat was het in ons geval zeker waard.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >