Woningen

Uitgelichte afbeelding

Woonboot/woonark - 1929, AmsterdamOmschrijving

Het is gelukt ons matig geisoleerde stalen woonschip uit 1929 aardgasvrij te maken. Dit hebben wij voor elkaar gekregen door onze twee CV-ketels te vervangen door één warmtepomp. De warmtebron voor deze pomp bestaat uit 50 m2 aluminium panelen die op het dak liggen (waar koelvloeistof door stroomt), die de omgevingswarmte opnemen. Er komen geen bewegende delen, zoals ventilatoren, aan te pas en dus volledig stil en bovendien trillings- en onderhoudsvrij.

Deze panelen zijn bedekt met zonnecellen, die per jaar voldoende elektriciteit opwekken om aan het extra gebruik door de warmtepomp te voldoen. De warmtepomp is aangesloten op ons bestaande vloerverwarmingssysteem. Het betreft een modulerende pomp (opbrengst afhankelijk van vraag, 4-12 kw), zodat een buffervat voor de verwarming niet nodig is. Deze warmtepomp verwarmt tevens een 200 liter boilervat voor tapwater. 

Voor isolatie is deels gebruik gemaakt van het dunne BlueDec. Helaas hebben we merendeel PUR gebruikt aangezien we geen milieuvriendelijker alternatief dat condens op staal voorkomt konden vinden. De monumentale enkelglasramen zijn zo goed mogeljk geisoleerd met 5mm perspex voorzetramen en dubbellaags gordijnen met deels molton ertussen. 

Kenmerken

Bouwjaar: 1929
Energielabel:
Soort: Woonboot/ woonark
Duurzame woning: Aardgasvrij, Bedrijfsmatig betrokken als: TripleSolar.eu leverancier pvt-panelen

Toegepaste maatregelen

Lucht/water warmtepomp buitenlucht, PVT-panelen (zonnepanelen)

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie

Scroll naar top