Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1991, Dordrecht



Omschrijving

Woning met isolatie zoals in 1991 gebouwd gebruikelijk, oorspronkelijk label C, nu label A+. Toevoegingen zitten in de installaties: 12 zonnepanelen (3040 Wp), een zonneboiler, Elga Warmtepomp gekoppeld aan de HR-cv, 3 infrarood panelen in badkamer en twee werkkamers. Verder 2 regentonnen (bijna 1000 liter) en groendak op schuur en deel woning.

Kenmerken

Bouwjaar: 1991
Energielabel: A+
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Actieve zonwering, Warmtepomp, Vloerverwarming, Convectoren, Dakisolatie bij bouw, Vegetatiedak (groendak), Inregelen cv-installatie, Dubbelglas, Infraroodverwarming, Inductie fornuis, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Mechanische afvoer ventilatie, Zonnepanelen (PV), Regenwater hergebruik, Led lampen, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Compostbak, Vogelbehuizing, Insectenhotel, Vlakkeplaatcollector (zonneboiler), Vloerisolatie bij bouw, HR-ketel (Cv-ketel), Zuinige wasdroger, Waterbesparing overig

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Woning redelijk geïsoleerd, schil Rc 1,8 en overal dubbelglas, kozijnfolie ramen in een werkkamer. Vloerverwarming begane grond en badkamer

Beschrijving energievoorziening van de woning

12 zonnepanelen (3040 Wp), zonneboiler, Hybride Elga warmtepomp gekoppeld aan de HR-cv, 3 infrarood panelen in badkamer en twee werkkamers. Verder 2 regentonnen (bijna 1000 liter) en groendak op schuur en deel woning.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Mechanische afzuiging heden. In toekomst decentrale warmteterugwinning in woonkamer (Brink Air, meest geruisloos) en kunnen ventilatieroosters glas vervallen.

Ervaringen

Sinds energiecrisis 2022 thermostaat op 19 graden en alleen woonkamer/keuken verwarmd via vloerverwarming. Verder alle radiatoren dicht en infrarood panelen alleen aan wanneer aanwezig in die ruimtes. Cv temperatuur op 50 graden en warm water gebruik erg laag omdat warmwater keuken op inductie wordt verwarmd, verder maar enkele keren douchen met kort warm water.

Toekomstplannen

Geschat jaarverbruik gas heden ca 700/800 m3, was eerst dubbele ook nog met tieners in huis. BG HR++ aanbrengen en extra isolatie (Tonzon) onder die vloer en elektrische doorstromer voor douche. Als rest van huis dan verwarmd wordt met infraroodpanelen kan in toekomst gasloos en overschakelen naar All electric: warmtepomp met buffervat.

Tips

In ruimtes die zo nu en dan gebruikt worden kun je radiator uitzetten en verwarmen met infraroodpanelen. Besparing aan gas daardoor is dan meestal meer dan voldoende om kosten elektriciteit infraroodpanelen te betalen en al helemaal wanneer er zonnepanelen aanwezig zijn. Opvang regenwater kan in winter, wanneer niet nodig voor tuin, gebruikt worden voor spoeling toilet, scheelt ca 25% in waterverbruik.



Beschreven maatregelen
Interviews

‘We zijn van energielabel D naar A++ gegaan’

INTERVIEW – Theo de Rooij is al jaren bezig met het thema duurzaamheid. Niet alleen voor zijn werk als energieadviseur, maar ook voor zijn twee-onder-een-kapwoning in Dordrecht. In 1993 verhuisde hij met zijn gezin hier naartoe. Het energielabel voor zijn huis wist hij van D naar A++ te krijgen. Drie vragen aan Theo over zijn duurzame woning.

‘We zijn van energielabel D naar A++ gegaan’

Lees het hele ervaringsverhaal > 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud