Gerrit en Hillie Miedema proberen hun steentje bij te dragen
Interview – Aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt het dorpje Appelscha. Hier, op de plek waar de provincies Drenthe en Fryslân worden gescheiden, wonen Gerrit en Hillie Miedema. In 2006 kochten zij de woning en begonnen direct met het verbouwen en energieneutraal maken van hun woonhuis. Ze delen hun verhaal via de Duurzame Huizen Route.
Steentje bijdragen
Toen het echtpaar Miedema het huis in 2006 kocht, maakten ze direct plannen voor de verduurzaming van de woning. De eerste stap was het aanbrengen van de vloerverwarming voor extra comfort en als energiebesparend middel. Ook kochten ze twee 600 watt-piek zonnepanelen en een zonnecollector, met een boiler van 150 liter. Deze werden tweedehands op de kop getikt.
Gerrit Miedema is 64 jaar en elektrotechnisch werkvoorbereider van beroep. Alles wat ze aanschaffen, wordt door Gerrit zelf geïnstalleerd. “Ik vind het leuk om mij met de technische aspecten in huis bezig te houden. Dat maakt het verduurzamen van je woning ook een stuk gemakkelijker,” erkent Gerrit. Zijn vrouw, Hillie, is 62 jaar en werkte vroeger in de zorg. Hillie legt uit waar de behoefte van het verduurzamen vandaan komt: “Wij willen een leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Dan moet je zuinig omgaan met energie en proberen je steentje bij te dragen om het milieu te verbeteren.”
Stap voor stap naar energieneutraal
De woning uit 1989 is stapsgewijs, door de jaren heen, steeds verder verduurzaamd. In 2008 werd er een tweede zonnecollector toegevoegd op het dak. Ook begon het echtpaar dit jaar met het isoleren van de woning. Aan de onderzijde van de vloer zat 5 centimeter vloerisolatie, dit vulden ze aan met 70 centimeter aan vloerisolatie-chips in de kruipruimte. Deze werden eveneens tweedehands aangeschaft: “We struinen het internet af, op zoek naar de goedkope, tweedehands materialen die we nodig hebben,” legt Gerrit uit. “Ik ben een onderhandelaar; als ik de goedkoopste variant heb gevonden, dan praat ik het liefst nog iets van de prijs af.”
Een deel van de oude zonnepanelen maakte in 2013 plaats voor een nieuwe variant van 2000 watt-piek. Drie jaar later volgde de installatie van een lucht-warmtepomp met een hygiëne buffervat van 600 liter. Ook verving de familie Miedema het glas van de woning voor HR++-glas en plaatsten ze heatpipes op het dak.
Vorig jaar kwamen hier opnieuw zonnepanelen bij, van 2700 watt-piek. Hierdoor wekt de woning nu meer energie op dan het verbruik. Daarnaast zijn de muren maximaal na-geïsoleerd. Er werd in 2017 een belangrijke mijlpijl bereikt: “We verkochten onze hr-ketel en gingen over op inductie. Daarmee zijn we definitief van het gas af,” vertelt Gerrit trots.
Dit jaar werd het nieuwste snufje geïnstalleerd: Domotica waarmee de temperaturen in huis uit te lezen zijn via Wifi. “Dit geeft een goed inzicht en helpt bij het afstemmen van de verschillende apparaten,” zegt Gerrit.
Het resultaat mag er zijn: Een energieneutraal woonhuis. In de zomermaanden staat de warmtepomp uitgeschakeld en leveren de heatpipes de benodigde warmte. Daarnaast leveren de zonnepanelen meer energie dan verbruikt wordt. Hierdoor ontvangen Gerrit en Hillie Miedema elke maand geld terug op de rekening. “Dat is de beloning voor alle getroffen maatregelen,” vindt Hillie.
Toch wil Hillie hier wel een kanttekening bij plaatsen: “Wij mogen van geluk spreken dat wij het geld hebben om deze maatregelen te nemen. Ook hebben wij mazzel met de subsidies die wij konden krijgen. Het feit dat Gerrit zo handig is en wij zelf veel kunnen uitvoeren helpt ook mee,” vertelt Hillie. “Voor jonge gezinnen is dit een stuk moeilijker te realiseren. Daarom is het essentieel dat het gestimuleerd blijft worden vanuit de overheid.”
In de toekomst willen Gerrit en Hillie Miedema een toekomstbestendig huis bouwen, waar ze samen oud kunnen worden. “Uiteraard wordt dit een energieneutraal huis!” zegt Gerrit stellig. “We zijn geïnteresseerd in passieve bouw en houden de nieuwste ontwikkelingen in de gaten.” In de tussentijd genieten Gerrit en Hillie met volle teugen van hun huidige woning.
Tips voor anderen
Informatie vergaren is zeer belangrijk tijdens het proces. “Verdiep je goed, vraag informatie op van derden en zoek via het internet. Door een goede voorbereiding kun je veel geld besparen,” geeft Gerrit als tip mee. “Ook is het leuk en leerzaam om bij anderen op bezoek te gaan, of om je eigen huis open te stellen. Je kunt nuttige informatie delen en van elkaar leren.”
Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van familie Miedema>
Bekijk de pagina van Fryslân >